Egy isten háta mögötti helyen található most a világ legforgalmasabb reptere

Nem titok, hogy a koronavírusjárvány felfordította a világot és lecsökkentette a légi utazások számát. Ennek egyik legmeglepőbb hozadéka az lett, hogy a világ legforgalmasabb repülőtere a napokban nem Atlantában, New Yorkban vagy Londonban van. Jelenleg a legújabb, nyüzsgő repülőtéri csomópont nem fogják elhinni, de Anchorageben, Alaszkában található – írja a Forbes.

Anchorage - a kisváros reptere most a figyelem középpontjába kerültForrás: Frank K./Wikipedia

Bizony, a múlt héten, az Isten háta mögötti Anchorage, a mindössze 291 538 lakosú város lett az otthona a bolygó legforgalmasabb repülőterének, amikor a Ted Stevens Anchorage repülőtér (ANC) lenyomta az olyan csomópontok forgalmát, például Los Angeles, Dubaj vagy Hong Kong.

„Az április 25-i szombaton az ANC volt a világ legforgalmasabb repülőtere a légi járművek üzemeltetése szempontjából" – írták a repülőtér Tweet bejegyzésében. "Ez rámutat arra, hogy a globális repülési rendszer mennyire megváltozott, és kiemeli a globális gazdaságban és a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben betöltött szerepünk jelentőségét." Miért annyira népszerű az Anchorage? Vajon mindenki váratlanul tervezi utazását Alaszka tágra nyílt tereibe?

Az ANC ezt a státuszt teher-, nem pedig személyszállító járművekkel tudta elérni. Míg más légitársaságok más repülőtereken csökkentették a járatok számát, az ANC képes volt fenntartani és kissé növelni is a forgalmát, mivel a világ minden részén szükség volt áruszállításra."

Az ANC a járvány nélkül a világ ötödik és az Egyesült Államok második legforgalmasabb teherrepülőtere. Ennek oka a különleges rakományátadási jogokban keresendő, valamint abban, hogy a repülőtér pont félúton helyezkedik el Ázsia és Észak-Amerika között. A rakományok számát pedig a koronavírus nem befolyásolta annyira, mint az utasokét.

Ian Petchenik, a FlightRadar24.com repülési nyomkövető weboldal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az Anchorage messze meghaladja a szokásos kapacitását. (Alaszka nagy része csak repülővel érhető el.) 

A weboldal hivatalos adatai szerint az ANC-n április 25-én, szombaton 948 repülőgép fordult meg. Összehasonlításként érdemes ezt összevetni a a londoni Heathrow repülőtér múlt szombati forgalmával, mely 682 repülőgépet jelentett.

Természetesen Anchorage legújabb, világszerte domináns pozíciója annak a hatalmas hatásnak a következménye is, amelyet a koronavírus a légi közlekedésre gyakorolt. A FlightRadar24.com szerint a teljes áprilisi légi forgalom 62 százalékkal csökkent 2019-hez képest, a kereskedelmi forgalom pedig 73,7 százalékkal. 2020 áprilisában a legforgalmasabb nap az égbolton a 28-a volt, 80 714 járattal (2019. április 17-én 203 239 repülőgép üzemelt).

Ez is messze elmarad a tavalyi évtől, amikor – a 21. egymást követő évben – a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtérszerezte meg a világ legforgalmasabb repülőterének címét, köszönhetően annak a 107 millió utasnak, akik 2018-ban áthaladtak rajta. Az Anchorage ezzel szemben évente átlagosan 5 millió utast szolgált ki. Ezen a héten a Hartsfield-Jackson Atlanta Nemzetközi Repülőtéren a járatok száma 77 százalékkal csökkent.

Az Anchorage azonban mégis sikert könyvelhet el, ami még inkább hangsúlyozza az ANC jelentőségét – írták a repülőtér Tweet bejegyzésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek