Ilyen vonatutat terveznek: Malmöben lefekszik és Londonban ebédel

Jelenleg két teljes napig tart egy tipikus vonatút Londonból Svédországba, egy éjszakai megállással félúton, Hamburgban. A jövőbeli tervek szerint az utasok nem sokkal vacsora után hagynák el Svédországot, és másnap délelőtt Londonba érkeznének – írja az Independent.

Ilyen kényelemben – mint pl. ezen az angol-skót vonalon – könnyen elviselhető egy éjszakai vonatozásForrás: Peter Mugridge/Wikipedia

A Trafikverket, a svéd vasúti infrastruktúra menedzsere szerint az éjszakai vonatoknak Malmőből elsőként a németországi Kölnig kellene haladniuk. A javasolt menetrend szerint a vonat 19.40-kor elindulna Malmöből, 20.40-kor Koppenhágába érve utasokat venne fel, és egy kényelmes éjszakai alvás után reggel 6-kor érkezne meg Kölnbe. A már létező vasútpályák később lehetővé tennék az utasok számára azt is, hogy innen aztán 11.57-kor Londonba érkezzenek, így az ebédjüket már a brit fővárosban költhetnék el. Egyéb csatlakozásokat is be lehetne tervezni az utazás során: Amszterdamban ezen a vonalon 9.28-kor, Münchenben pedig 11.08-kor gördülne be a vonat.

A 2022-ben vagy 2023-ban induló tervezett szolgáltatás az éjszakai vonatok kibővítésének része, amelyet a svéd kormány javasolt, hogy gyakorlati alternatívát biztosítson az olcsó légitársaságok ajánlataival szemben.

A fapados járatok miatt az üzemeltetők egész Európában csökkentették az éjszakai vonatok számát, ám a repülést beárnyékoló, környezetet tudatos mozgalom megjelenésével ismét megújult az érdeklődés vasúttársaságok szolgáltatásai iránti.

Első lépésként tehát a Malmö és Németország, lehetőleg Köln közötti kapcsolat létesítésén dolgoznának, mondta el Anna Fällbom, a Trafikverket vezető tisztviselője. Hozzátette, hogy azután Hamburgot, a későbbiekben pedig még olyan városokat vonnának be az esti vonatozás állomásai közé, mint Frankfurt, Brüsszel, Berlin és Bázel. Különösen a brüsszeli desztináció csökkentené a Skandinávia és az Egyesült Királyság közötti utazási időt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek