Kanada légteréből fordult vissza a repülő Amszterdamba

  Vulkánkitörés miatt már Kanada légteréből fordult vissza Amszterdamba a KLM Mexikóvárosba tartó járata, az utasok így 11 órát utaztak a semmiért: ám jó oka volt annak, hogy a gép a bázisára repült haza - írja az Airportal.

  A járat történetét a Simple Flying dolgozta fel, a Flightradar24.com adatai szerint a KL685-ös járatot teljesítő, PH-BFT lajstromjelű, az adatbázisok szerint 22 éves Boeing 747-400M fél órás késéssel szállt fel Amszterdamban, majd megkezdte útját Mexikóváros felé.

  A járat haladt a célállomása felé, majd közel 6 órával a felszállás után Kanada Québec tartományának térségében visszafordult, és helyi idő szerint éjjel fél 3-kor landolt Amszterdamban.

  A Popocatépetl az űrből, 2001-ben. A vulkán évente akár többször is kitörhet, mint például idén is.Forrás: Earth Sciences and Image Analysis Laboratory, Johnson Space Center/wikipedia.org

  A légitársaságok, pontosabban a járatok kapitányai többször döntenek úgy, hogy bár hosszabb utat kellene megtenni a kiinduló állomásig, vagy kitérő repülőtérig, mint a célállomásig, mégis visszafordulnak. Erre adott most egy lehetséges magyarázatot a KLM.

  A holland királyi légitársaság ugyanis a Simple Flying megkeresésére azt írta, az alapvető problémát az jelentette, hogy Mexikóban kitört egy vulkán, így a gép semmiképpen nem szállhatott le célállomásán. A Popocatépetl egyébként gyakran mutat megnövekedett aktivitást, például idén sem ez az első eset, hogy problémát okozott.

  A vulkáni hamu apró szemcséi ugyanis károsítják a hatóművet, és például a pilótafülke üvegezését úgy összekarcolják, hogy azon utána nem lehet kilátni, de a hajtóművekben is kárt tehetnek. Biztonsági okokból ezért az érintett légteret lezárják.

  Mexikóváros nemzetközi reptere felülnézetből - idáig már nem jutott el a KLM gépe.Forrás: Norman L. Cullen/commons.wikimedia.org

  A vulkánkitörés önmagában nem eredményezte volna a visszatérést a kiindulási reptérre, de a KLM közlése szerint a kitérő repülőtéren landolás a fedélzeten lévők vízumkötelezettsége és a Boeing 747-400M rakterében szállított lovak miatt nem volt megoldható.

  A KLM több Boeing 747-400M "Combi" repülőgéppel is rendelkezik, amelyek törzsének hátsó részében raktér található: az alapváltozathoz képest kevesebb utast képes szállítani, ám egyúttal nagyobb méretű árukat is lehet fuvarozni vele.

  A járat utasai között vélhetően sok olyan ember utazott, akiknek vízumot kellett volna kérnie az Egyesült Államokba való belépéshez, ahol praktikusan kitérő reptérre mehetett volna a 747-es. Ennek hiányában ugyanis legfeljebb a terminál tranzitzónájában tartózkodhatnának, ráadásul úgy, hogy nem lehetett tudni, mikor nyitják meg a hamu miatt lezárt mexikóvárosi légteret.

  Emellett a lovakat is el kellett volna látni az esetleges kitérő reptéren, így hát egyszerűbb volt visszafordulni Amszterdamba. Az utasoknak a légitársaság szállást biztosított, és átfoglalták őket a következő járatra.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!