A világ három leglátványosabban kitörő vulkánja közül kettő Európában található

A világ minden táján több ezer vulkán található, amelyek kitöréseikkel a múltban jelentősen átalakították a bolygónk felszínét. Ezek közül néhány továbbra is aktív maradt, és alkalmanként megmutatja látványos és veszélyes arcát.

A vulkánok egyrészt félelmet, másrészt csodálatot váltanak ki az emberekből, hiszen elképesztően látványos jelenség, ahogy a lávafolyam végighalad a vulkán lejtőin. A Si Viaggia cikke szerint a három leglátványosabb, ma is aktív vulkán a világon az Etna, a Vezúv és a Nyiragongo.

Etna, Szicília

Szicília keleti partján, Catania városától néhány tíz kilométerre elterülő Etna a régió legmagasabb hegye és egyben Európa legmagasabb vulkánja.

Az Etna 2002-es kitörése az űrből fényképezveForrás: NASA/Wikipedia

A múltban a szó szoros értelemben az egész területet átalakította, és ma is aktív: nem ritka, hogy krátereiből füstöt lövel ki, és gyakran kisebb-nagyobb lávafolyamok is megindulnak belőle. Évek óta az UNESCO által védett helyek listáján szerepel. Télen fontos síközpont, máskor kirándulók másszák meg erdőkön és lávaköves utakon keresztül.

Vezúv, Campania

Talán minden idők leghíresebb vulkánja, ami pusztító erejével írta be magát a történelembe.

Pompei városa, háttérben a VezúvvalForrás: jameschipmunk jameschipmunk/Wikipedia

A Vezúv 79-es kitörésével Pompei és Herculaneum városát pusztította el, így egy nagy kráter és romok maradtak csupán utána, amelyek manapság a világ egyik leglátogatottabb régészeti lelőhelyeit képviselik. A Nápolyi-öbölben fekvő vulkán tevékenysége az utóbbi időben csak kis lávafolyásokból áll, látszólagos szelídsége azonban félrevezető lehet: hirtelen kitörési sebessége miatt a világ egyik legveszélyesebb helyének tartják.

Nyiragongo, Kongó

Ha veszélyes vulkánokról esik szó, nem szabad megfeledkezni a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található egyik legmagasabb csúcsot alkotó Nyiragongo vulkánról.

Hihetetlen látványt nyújt a kráterben ízzó lávaForrás: Cai Tjeenk Willink (Caitjeenk)/Wikipedia

A Rift-völgy nyugati oldalán húzódó hegy látványa elképesztő, belsejében egy valódi láva-tavat csodálhatunk meg. A világ egyik legveszélyesebb és legaktívabb vulkánja az elmúlt 150 évben több mint 50 alkalommal tört ki, ezért a szakértők folyamatosan figyelik. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek