A klímaváltozás miatt sok nagy reptér kerülhet víz alá

Sokat hallottunk mostanában arról, hogy a klímaváltozás együtt jár a tengerszint emelkedésével is. Rengeteg hír jelent meg arról, hogy a nem is olyan távoli jövőben lassanként egyre több hely kerül víz alá, de van egy olyan terület, amiről még viszonylag keveset lehetett olvasni, mégpedig a repterek kérdéséről.

Természetesen nemcsak az amerikai reptereket érinti a problémaForrás: LIAL/Shutterstock

Az Inhabitat cikkében arról ír, hogy a nagy amerikai repterek jelentős része az óceán partjára épült, így a vízszint emelkedésével veszélybe kerülhetnek ezek a létesítmények. Hogy mi az oka annak, hogy pont ott épültek fel a repterek? Egyrészt azért, mert a felszálláskor és a leszálláskor is sokkal jobb, ha nem a házak fölött kell lavírozni a gépnek, plusz itt gyakran kedvező a szélirány is. Kisebb a zajszennyezés, a lakosság is kevésbé van kitéve a légi forgalom negatív hatásainak. Most azonban el kell gondolkodni arról, hogy hogyan tovább.

Amerikában az 50 legnagyobb reptér közül több mint egy tucat épült a víz partjára, többek között a John F. Kennedy International (JFK), a LaGuardia (LGA), Miami International (MIA) és a Ronald Reagan Washington National (DCA) is.

Hogy megvédjék a reptereket két szervezet, az Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) és az International Civil Aviation Organization (ICAO) is biztonsági intézkedéseket sürget, többek között, hogy kezdjenek el magasabban fekvő kifutópályákat építeni, jobb vízelvezető rendszert kiépíteni, vagy akár húzzanak fel egy falat az óceán felől, ami áradás esetén megvédi a repteret. Ez utóbbi tanácsot a San Francisco International (SFO) már meg is fogadta, és körülbelül 600 millió dolláros befektetés keretében láttak neki a védőfal építésének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek