Közel 200 európai reptér vállalta, hogy „bezöldül”

  Az Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) kezdeményezésére 24 európai ország 194 reptere csatlakozott a programhoz.

  A tervezetet aláíró légikikötők kezelték tavaly az európai utasforgalom 62,5 százalékát, írja az Az Utazó. Ha mindenki betartja a vállalásokat, akkor éves szinten 3,46 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbe. A kezdeményezéshez a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport is csatlakozott.

  Ha betartják a vállalásokat, akkor évente 3,46 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbeForrás: PhotoMIX-Company/Pixabay

  Jelenleg is pörög egy program, amely arra ösztönzi a reptereket, hogy csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat – a kiengedett károsanyagot pedig kvótavásárlással semlegesítik. Ez a fajta semlegesítés a jövőben megszűnik, mivel ezeknek a reptereknek 2050-re teljesen „zölddé" kell válniuk.

  Már most is van három olyan reptér a kontinensen, amelyek nem engednek szén-dixidot a légkörbe az üzemelés során, ezek a Lulea, Ronneby és Visby légikikötője. 2022-re azonban már a Stockholm-Arlanda repülőtere is zéró emissziós lehet, illetve 2030-ig az Amszterdam-Schipol, Eindhoven és Koppenhága-Kastrup Nemzetközi Repülőterek is vállalták, hogy nullára csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!