Hamarosan megnyílik a világ első irányítótorony nélküli reptere

Decemberben nyílik meg az az európai reptér, ami a maga nemében egészen egyedülálló. Egyáltalán nem lesz ugyanis irányítótornya.

A Scandinavian Mountains Airport egy új helyszín, amelyet azért építettek, hogy az Egyesült Államokból, Angliából és a kontinens többi részéből érkező utazók gyorsabban elérjék Svédország és Norvégia legnagyobb síterepeit. Egyben ez lesz az első olyan reptér a világon, amelynek nem lesz irányítótornya.

Forrás: Scandinavian Mountains Airport/Facebook

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lesz légi irányítás, hanem azt, hogy azt virtuálisan oldják meg, amolyan távirányításos módszerrel. Az igazi légi irányítók 300 kilométeres távolságban lesznek, a döntéseket pedig a reptéren felszerelt szuper kamerák és különleges szenzorok adatai alapján hozzák meg. A svéd Sundsvall-ban működő légi irányító központ már működtet ezzel a módszerrel néhány kisebb, távoli repteret, amelyeken azóta szintén nem üzemel már a torony.

Az ehhez hasonló megoldások egyre gyakoribbá válnak az olyan kis repterek esetében, amelyek nem bonyolítanak le nagy forgalmat. Norvégiában például 15 reptér mondott le az irányítótoronyról, és adta át ezt a munkát egy távolabb lévő központnak, de a világ több részén is hasonló trendek indultak el. Még a London City Airport is kiszervezte már légi irányítási tevékenységének egy részét egy olyan helyszínre, mely a reptértől csaknem 130 kilométerre fekszik, írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek