Már nemcsak a csomagokat, az utasokat is lemérhetik a reptéren

Egy nemrégiben készült jelentés szerint a légitársaságok azt fontolgatják, hogy nemcsak a csomagokat, de az utasokat is lemérik a becsekkolásnál – számol be róla a Sun. Hogy mégis honnan jött ez az elvetemültnek tűnő ötlet? A cégeket anyagi és környezetvédelmi megfontolások vezetik, a kutatásokból ugyanis úgy tűnik, jelenleg gyakran túlbecsülik a szükséges üzemanagy mennyiségét.

A mostani súlybecslő eljárásban átlagértékekkel számolnak: egy férfit 85 kilogrammal, egy nőt 70 kilogrammal, egy gyereket pedig 35 kilogrammal számítanak. Az új súlymérő eljárás kifejlesztője, a Fuel Matrix nevű cég szerint a repülők átlagosan 0,3-0,5 százalékkal több üzemnyagot égetnek el annak köszönhetően, hogy több kerozint szállítanak, mint amennyire szükségük van. A társaság szóvivője elmondta, hogy már több légitársasággal is tárgyalnak az Egyesült Királyságban a rendszer bevezetéséről.

Forrás: TeroVesalainen/pixabay.com

A mérés ugyanakkor diszkrét módon történne, a rendszer megkérdezné az utasokat, hogy ráállnak-e a mérlegre, ami egy nyomásérzékelővel ellátott lap, és az adatokat titkosított módon továbbítja egy számítógépnek. A gép az utasok súlyából az egész gép és a csomagok tömegével együtt kalkulálja ki az optimális üzemanyagmennyiséget. A társaság hangsúlyozza, hogy a túlsúlyos utasoknak nem kellene többet fizetniük a repülőjegyért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek