Nyolcvan éve repked a LOT Varsó és Budapest között

Kerek évfordulót ünnepel a LOT lengyel légitársaság: nyolcvan éves a Varsó-Budapest közvetlen légi járatuk. A világ egyik legrégibb légitársasága ma ezen az útvonalon öt járatot kínál naponta, de Budapestről közvetlen járatot üzemeltetnek New York, Chicago és Krakkó irányába is.

Még 1938 júliusában történt, amikor a LOT első járata a Budapesttől délnyugatra található Budaörsi Repülőtéren leszállt. A magyar főváros már akkoriban is fontos európai célállomás volt a lengyel légitársaság számára. Ezt még ugyanabban az évben egy kísérleti repülés követte az Egyesült Államokba. A II. világháború kitörésekor a Varsó és Budapest közötti kapcsolat megszakadt. Az útvonalat 1949-ben állították helyre, új, Ił-12 típusú, 18 utas befogadására alkalmas repülőgépekkel.

Forrás: LOT Lengyel Légitársaság

A világ egyik legrégibb légitársasága ma ezen az útvonalon öt járatot kínál naponta, idén alakított ki közvetlen légi összeköttetést New York, Chicago és Krakkó irányába, és 2019 februárjában elindítja új járatát a London City Repülőtérre. A hetente négyszer üzemeltetett New York-i (JFK), illetve a heti kétszer indított chicagói járat utasai ultramodern, széles törzsű B787-8 Dreamlinerekkel utaznak. A London City járatot pedig külön erre az útvonalra dedikált Embraer 190 típusú légi járművekkel repüli majd.

A légitársaság sajtóközleményében arról is ír, hogy minden esély megvan a budapesti járathálózat későbbi bővítésére. Jelenleg 70 fős repülőgép-személyzetet foglalkoztatnak Budapesten, akik elsősorban a tengerentúli járatokon teljesítenek szolgálatot. A légitársaság hamarosan üzleti várót is nyit a budapesti repülőtéren.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek