Hotel vagy Airbnb? Ezekben a városokban lényeges különbség van az áraik között

Még az év elején összeszedtük azokat az Airbnb-alternatívákat, melyek szóba jöhetnek a független utazásaink során, ha a szállodai szoba helyett mást választanánk. A fogyasztói termékek és szolgáltatások tesztelését végző brit portál, a Which? azonban előállt egy olyan eredménnyel, aminek az eléréséhez több ezer szállodai szoba árát hasonlította össze háromszázezer az Airbnb és Vrbo szállásfoglaló oldalakon található egyágyas szobával. És az eredmény nem pont az, amit várnánk.

Az egy-két napos utazásokra lefoglalt lakásbérlés elsősorban arról híres, hogy olcsóbb, mint egy szállodai szoba, mivel nem kell megfizetnünk a személyzetet. De az igény irántuk olyannyira megnőtt az elmúlt időben, főleg a járvány miatt, hogy már ezeknek a magánlakásoknak, kiadó szobáknak is igencsak megemelkedett az ára. 

Forrás: Shutterstock.com

A Which? említett kutatása a jelenlegi helyzetben azt állapította meg, hogy egy egyéjszakás szállodai tartózkodás átlagosan 101 fontba (44 910 Ft) kerül, szemben az Airbnb és a szintén viszgált Vrbo 120 fontjával (53 360 Ft).

Az eredmények szerint Barcelonában 45 font (20 ezer Ft), Párizsban 32 font (14 ezer Ft), Berlinben pedig 22 font (10 ezer Ft) volt a különbség a szállodai szobák javára. Szantorinin például egy szállodai szoba 119 fontba (52 910 Ft) kerül, az Airbnb és a Vrbo ajánlatai viszont 71 százalékkal drágábbak, átlagosan 203 (90 260 Ft) fontot kell értük fizetni. Amszterdam esetében a különbség 58 százalék volt a bérlemények és a szállodák átlagára között.

A kutatás 12 hónap átlagárain alapul, tavaly májustól 2023 májusáig tartó időszakban, és csak a teljes egészében foglalható ingatlanokat vette figyelembe.

"A hotelek több ázsiai úti cél esetében szintén olcsóbbak voltak, Hongkongban az árkülönbség például 85 százalék, de Szingapúrban és Dubajban is hasonló eredmények születtek. A vizsgált 13 brit város közül csupán egyben (Salcombe) voltak drágábbak a szállodai szobák" - írta összefoglalójában a Turizmus.com, az Independent cikke alapján.

Forrás: Shutterstock.com

A Which? magazin szerkesztője, Rory Boland a kutatáshoz hozzáfűzte, "hogy az eredmények ellenére a nagyobb csoportok számára, akiknek több szobára és térre van szükségük, a magánbérlemények valószínűleg még mindig jobbak, mint a szállodák árai."

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek