Hogyan teheti tönkre az utazásodat egy reptéren lőtt szelfi?

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy mennyi veszélyt rejt egy ártatlannak tűnő reptéri szelfi. Mikor az útlevelünkkel vagy a beszállókártyánkkal pózolva tudatjuk a nagyvilággal, hogy éppen hová utazunk, máris számos olyan személyes adatot közöltünk, melyek szabad utat adnak a kibertámadásoknak. 

Egy jól sikerült családi szelfi tönkre teheti az egész nyaralástForrás: Shutterstock/Prostock-Studio

A beszállókártyák ugyanis olyan személyes adatokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a hackereknek tönkretenni az utazásodat. Adrianus Warmenhoven, a NordVPN kiberbiztonsági szakértője szerint több oka is van, hogy a miért ne oszd meg a reptéren készült képeidet. 

Ezért ne oszd meg a reptéren készült képeidet a közösségi médiában:

  • Ha a repülőjegy vonalkódja kicsit is látható a képen, a hackerek azt beolvashatják, és onnantól könnyedén lenyomozzák a nevedet, a címedet és az elérhetőségeidet
  • Ezeket az adatokat felhasználva, törölhetik a visszautadat, pénzt vehetnek le a kártyádról, vagy akár a személyazonosságodat is ellophatják.
  • A reptéren vagy az utazás során készült fotókból kiderül, hogy éppen nem tartózkodsz otthon, így aki tudja a lakcímedet, akár be is törhet hozzád. Jobb, ha csak a hazaérkezés után posztolsz fotókat az interneten! 

Néhány fontos biztonsági tanács, melyeket jó, ha betartasz:

Az egyik legfontosabb információ, amit tudnod kell, mielőtt bármit is közzéteszel az interneten, hogy kivel osztod meg az adataidat. Győződj meg arról, hogy a fiókod privátra van állítva, és a bejegyzéseidet csak a közeli ismerőseid látják, nem pedig az egész világ. 

Vigyázz, hogy a személyes adataid ne látszódjanak a képen!Forrás: Shutterstock/Prostock-Studio

A profilodról távolítsd el a személyes adataidat, például a lakcímedet és telefonszámodat, hogy senki ne férhessen hozzá. Ne kapcsold be a készülékeden a tartózkodási helyed megosztását, és soha ne tegyél közzé fényképeket az útleveledről, repülőjegyedről vagy bármilyen más személyes dokumentumról.

Ha mégis posztolnál külföldről, nézd meg alaposan, hogy az internetkapcsolat biztonságos-e. A kávézók, üzletek és még a szállodák esetében is előfordulhatnak nem biztonságos wifi-hálózatok. Jobb, ha óvatos vagy, mert a hackerek könnyen csatlakoznak ezekre a hálózatokra és speciális szoftverek segítségével ellophatják az adataidat. A nyilvános Wi-Fi hálózatok biztonságos használatának egyik legjobb módja a VPN telepítése.

Népszerű helyek külföldön, ahol veszélyes szelfizni

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a festői szépségű olasz falvak mostanában egyre nehezebben küzdenek meg a hozzájuk özönlő turistákkal. Legutóbb a tengerparti, színes házakkal körülvett Portofino kényszerült a korlátozások bevezetésére, miszerint aki túl sokáig fotózkodik a parton, illetve a népszerű turista célpontokon, arra 270 eurós bírságot szabhatnak ki.

Egy jó kép a Grand Canyon peremén és máris baj lehet belőleForrás: Shutterstock/Hayk_Shalunts

A másik legnagyobb veszély a kilátópontoknál leselkedik a szelfizőkre.Tavaly a franciaországi Etretat világhírű sziklájánál szelfizés közben 3 külföldi turista zuhant a mélybe. Kiderült, hogy Amerika leghíresebb természeti csodájánál, a Grand Canyonnál hét év alatt 259 ember halt meg szelfikészítés közben.

(Forrás: The Sun, Travelo, CBS News)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek