Nem tud aludni? Ezeket a városokat önnek találták ki!

Érdekes cikket szentelt annak a brit Telegraph, milyen álmatlanul, azaz inszomnia közeli állapotban bolyongani egy idegen városban. Elsőre furcsán hangzik ez, de a felvezetőben elmagyarázzák, van az úgy, hogy hosszú és fárasztó utazást követően érkezünk meg úticélunkhoz. Ilyenkor két választás áll előttünk: hullafáradtan ledőlünk a szálláson és alszunk másnap reggelig, vagy kómásan nekilódulunk a felfedezéseknek.

Egy szelfi a Times Square-en?Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez / Altopress/Gabriel Sanchez

Ez utóbbihoz kívántak egy kis segítséget adni, hiszen egészen különös, földöntúli, kábító élményeket ad, ha félálomban bolyongunk egy új helyen. A cikk szerzője, Naomi Alderman például csak akkor ússza meg a migrént, ha pontosan beállítja a lefekvés és felkelés időpontjait. Ezért ha több időzónán át utazik, akkor se térhet el ettől nagyon, mert felborul a rend, jön a kínzó fejgörcs. Így viszont cserében olyan élmények is megadatnak neki, mint sétálni hajnali 4-kor a csendes New Yorkban. És akkor most lássuk, mi a top 10 célpont, amit egy inszomniásnak ajánl:

  1. New York, a sosem alvó város, ahol éjjel is megmászható az Empire State Building vagy kikompozhatunk a Szabadság-szoborhoz.
  2. Tokió is van akkora metropolisz, hogy éjjel-nappal pörög: menjünk el az Akihabarába videójátékozni, együnk egyet a Sinjuku utcáiban, majd csodálkozzunk rá az éjjeli Sibuja-negyedre.
  3. Velencére is igaz, ami sok más, turisták által kedvelt városra: őrült hangyaboj az egész nappal, de éjjelre kiürülnek még az olyan helyek is, mint a Szent Márk tér.
  4. Lisszabonra is érvényes, ami Velencére, ráadásul hajnali 3-ig simán eliddogálhatunk valamelyik szecessziós épület aljában.
  5. Berlinben a techno folyamatosan pörög, akár Berghainban, akár Kreuzbergben, akár Neuköllnben vagyunk, de azért az éjjeli Reichstagnak is lehet szentelni pár percet.
  6. Szingapúrban az alvás helyett a Chomp Chomp Food Centre-t ajánlják, ahol éjjel is izzanak a wokok, de este 11-ig a Bugis Street-i piacra is érdemes kinézni.
  7. Tromsö annyira északon van, hogy a norvég városban konkrétan éjszaka sincs nyáron; télen viszont van, ilyenkor érdemes a város környéki erdőkben, hegyekben sétálni sarki fényre vadászva.
  8. Sydney-nek a hajnal nagy erőssége: másszuk meg a Harbour Bridge ikonikus hídját hajnali 3-kor vagy ruccanjunk le a Bondi Beachre nézni a fáradhatatlan szörfösöket.
  9. Marrákes medinája sem ismeri az éjszakát és pihenést: a Dzsemá el-Fná negyedben éjjel 1-ig sülnek a húsok és sztoriznak a nagyöreg mesélők, reggel 5-kor pedig megszólal a müezzin.
  10. BuenosAires nyughatatlansága abban látszik, hogy a hajnali órákban is lehet jókat enni a városban, vagy épp elmenni tangózni egyet egy szalonban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek