Könnyebb legyűrni a jetlaget, mint gondolná!

Kiüti egy-egy hosszabb repülőút? Rettegéssel tölti el, hogy 10 órát kell töltenie a repülőgépen? Bár a jetlag mindenkire más hatással van, összeírtunk egy receptet, amellyel minden velejáró kényelmetlenséget elkerülhetünk.

A modern technológiai vívmányok egyre inkább megkönnyítik életünket, így pár óra leforgása alatt eljuthatunk repülővel a bolygó egyik feléről a másikra, amit azért szervezetünk nem értékel annyira. A három időzónán áthaladó utazás már kiválthatja belőlünk a jetlag olyan tüneteit, mint az étvágytalanság, a hányinger vagy a fejfájás, de enyhe depressziót, álmatlanságot és ingerlékenységet is tapasztalhatunk. Ezért aztán érdemes tudnunk, hogyan előzhetjük meg, vagy hogyan enyhíthetjük ezt az állapotot.

Amennyiben kelet felé repülünk, próbáljunk meg aludni a gépen
Galéria: Jetlag-kalauz: tegyünk a rossz közérzet ellen
Fotó: Chris Hondros / Getty Images Hungary

A hosszú repülőutak hatással vannak a szervezet egészére: az alacsony légnyomás, a száraz levegő, a zaj, a hosszútávú ülés kihívás elé állítanak minket. A jetlag a belső biológiai óra felborulásának eredménye: a hosszú út után időbe telik, míg anyagcserénk és szervezetünk alkalmazkodik az úti cél időzónájához. A felkészülés során azt kell szem előtt tartanunk, hogy hány időzónát lépünk át, és milyen irányban repülünk. A nyugatról keletre történő repülés kimerítőbb, mivel a biológiai óra sokkal nehezebben gyorsul fel a rákövetkező naphoz.

Dr. Horti Ilona általános orvos kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy fontos bizonyos eszközökkel fellépni a jetlag ellen, mivel az egész szervezetet megterheli. Fontos tudatosítani, hogy a sok időzóna átlépése hatással van a hormontermelésre, és nem minden funkció kapcsol vissza egyszerre – ez vezet a rossz közérzethez. A jetlag mögött meghúzódó fő ok az adaptáció eltérő mértéke: ezért fordul elő többek közt az is, hogy a fiatalabbaknak korukból fakadóan könnyebb túltenniük magukat a hosszú repülőutakkal járó tüneteken, mivel náluk gyorsabb az adaptáció.

Persze mindez ne szegje kedvüket! Már írtunk arról, hogyan vészelhetjük át a hosszú repülőutakat, most azonban a Forum Daily cikke alapján azt is végigvesszük, mit tehetünk repülés előtt, közben és után, hogy elkerüljük a jetlag legrosszabb tüneteit.

Pár nap és indulunk!

1. Ha van választási lehetőségünk, akkor a keletről nyugatra tartó repülőút során válasszunk egy reggeli vagy délutáni, a nyugat-keleti irányú útnál pedig esti járatot. Ha Budapestről repülünk Tokióba, akkor a közel 13 órás úthoz hozzácsapódik a 7 órás időeltolódás, vagyis pont ennyivel lesz rövidebb a napunk. Ez pedig kicsapja a biztosítékot a biológiai óránknál, mivel szervezetünk nehezebben alkalmazkodik egy rövidebb naphoz, mint egy hosszabbhoz. Visszafelé hosszabb lesz a napunk kicsit, de ez már kevésbé terheli meg a szervezetet.

Az érzékenyek nagyjából így érezhetik magukat.
Galéria: Jetlag-kalauz: tegyünk a rossz közérzet ellen
Fotó: San Jose Mercury News / Getty Images Hungary

2. Állítsuk át szervezetünket fokozatosan az úti cél időzónájára az utazást megelőző pár napban. Ha keletre tartunk, feküdjünk korábban, és keljünk korábban pár (1-2, majd több) órával. Nagy időeltolódás esetén próbáljunk minél jobban átállni. Ha tehetjük, iktassunk be egy megállót útközben, és akkor testünknek sem egyszerre kell megbirkóznia az átállással.

3. Igyunk gyógyteákat, amelyek jótékony hatásai segíthetnek az átállásban. Jó választás lehet a kamilla-, a menta- és a zsályatea.

4. Az étrend megváltoztatása is segíthet: fogyasszunk C- és E-vitaminban gazdag ételeket (citrusfélék, mandula, avokádó, stb.), és igyunk minimum 2 liter vizet (ez egyébként sem árt).

Vannak, akik a böjtre esküsznek. A Travel Strong írója, Will szerint az utazás napján reggelizzünk vagy ebédeljünk a szokványos módon, de a repülés előtt közvetlenül és az út során ne együnk, csak igyunk sok-sok vizet. A böjt 14, de akár 24 órán keresztül is tarthat. Ha megérkeztünk úti célunkhoz, akkor igyekezzünk igazodni a helyi étkezési időpontokhoz.

Hurrá, utazunk!

1. Felszállás előtt állítsuk át óránkat a célállomás idejére, és a fenti példa nyomán képzeljük azt, hogy már Tokióban vagyunk.

2. Kerüljük a koffein tartalmú italok (kávé, tea, stb.) és az alkohol fogyasztását, mivel a serkentő hatású italok miatt nem fogunk tudni elaludni. Igyunk inkább koffeinmentes teát és szénsavmentes vizet. Sokat!

Az alkoholfogyasztást kerüljük az út előtt, közben és után 1-2 napig
Galéria: Jetlag-kalauz: tegyünk a rossz közérzet ellen
Fotó: Michael Hurcomb / Getty Images Hungary

3. Ha tudjuk magunkról, hogy zavar minket a repüléssel járó zaj, készítsünk be füldugót.

4. Fogyasszunk kalóriaszegény ételeket, hogy ne tegyük ki túl nagy megpróbáltatásnak a szervezetet. Így is elég megterhelő számára az utazás, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás sokkal jobbat tesz ilyenkor.

5. Ha kelet felé utazunk, mindenképpen próbáljunk meg aludni, az altatót viszont kerüljük, mivel a gyógyszer kedvezőtlenül hat a szervezetre az alacsony légnyomású környezetben, és növelheti a vérrög kialakulásának esélyét.

A biztonság kedvéért rakjunk be egy alvómaszkot is. Nyugat felé utazva viszont próbáljunk meg ébren maradni, bármilyen erős késztetést érzünk is, hogy álomra hajtsuk fejünket.

6. A sok üléstől elmacskásodnak, merevek lesznek végtagjaink, ezért pár óránként álljunk fel, mozogjunk kicsit. Ha kótyagosnak és gyengének érezzük magukat, masszírozzuk fülünket. A talphoz hasonlóan ugyanis a fülön is megtalálhatók a testrészek reflexológiai pontjai. A fülcimpa hüvelyk- és két másik ujjal történő huzamosabb ideig történő szorítása segít a felfrissülésben.

7. A komfortérzet is fontos. Az utazás közbeni kényelem fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni: utazzunk kényelmes ruhában és vegyük le a cipőnket – mindez segíthet, hogy jobban ellazuljunk és pihenjünk.

Megérkeztünk!

1. Ha reggel vagy napközben landolunk, semmiképpen se feküdjünk le, vészeljük át a napot alvás nélkül. A testünk magától értetődő módon követeli az alvást, de ne engedelmeskedjünk neki, mert akkor csak tovább borulnak napjaink. Kényszerítsük magunkat az alkalmazkodásra. Dr. Horti Ilona is megerősítette ezt, és hozzátette, hogy úti célunkhoz megérkezve érdemes bevenni némi A-, E- és D-vitamint, de a magnézium is segíthet a szervezet adaptációjában.

2. A hotelbe érkezve vehetünk egy frissítő zuhanyt – ezt a sztyuvik is ajánlják –, aztán sétáljunk egyet. A jetlag ellensége a napfény és a friss levegő, így minél több időt töltünk a szabad levegőn, annál jobban tudunk alkalmazkodni a helyi időzónához.

A tünetek között szerepel többek közt a fejfájás is
Galéria: Jetlag-kalauz: tegyünk a rossz közérzet ellen
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

3. Az altatóknak is vannak alternatívái! Az orvosi szakvélemény megoszlik, de sokan a melatoninra, az alvást szabályozó hormonra esküsznek. Néhány orvos a keletre történő utazás esetén javallja a melatonin alkalmazását, hogy a cirkadián ritmus minél előbb helyre rázódjon. A melatonint az utazás előtt kell bevenni, de terhes nők nem szedhetik. Az alkalmazásról érdeklődjünk háziorvosunknál!

Az emberek nagyobb része turistaként éli át a jatleget, már csak ezért is fontos, hogy tegyünk ellene. Ha egy kicsit is odafigyelünk a fenti tanácsokra, egyetlen tervezett programról sem kell majd lemondanunk rosszullét miatt!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek