Videó: Így fest a víz alá került Gemeci erdő, ahol ebben a hónapban már nem túrázhatunk

A Gemenc Zrt. 2024. június 14. és június 30. közötti időszakban minden nap 0.00 – 24.00 óra között erdőlátogatási tilalmat rendel el a Duna hullámterében. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik. 2024. június 7-étől szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés is a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.

A fekete gólyák lakhelye is Gemenc, ahol most a víz az úr - illusztrációForrás: Kovács Attila/DDNPI

Az erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendeli el a Gemenc Zrt., mert a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz.

 A korlátozás a Duna hullámterében, a térképeken pirossal jelzett határon belül, a Gemenc Zrt. vagyonkezelésében lévő, sötétzölddel színezett erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A megjelölt területeken belül a korlátozás időtartama alatt az erdő látogatására a kijelölt túraútvonalakon sincs lehetőség.

Itt túrázhattok 

A Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, csaknem 18 km hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetőség van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán. Ezen kívül a pörbölyi Ökoturisztikai Központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható – olvasható a Gemenc Zrt. weboldalán.

 

 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek