Elmét befolyásoló növények között sétálhatunk a Füvészkertben

Érdekes, vezetett túrát hirdettek meg a több mint 250 éves  ELTE Füvészkertben június 15. szombaton, ahol az elmét befolyásoló növényekkel ismertetnek meg. Lehetséges ez egyáltalán? Mindennapi életünkben szinte észrevétlenül használjuk a növényeket (és persze gombákat), hogy segítsenek megváltoztatni az gondolatainkat, érzéseinket, viselkedésünket. De hogyan lesz egy pohár kakaó a boldogság forrása, miért ébredünk fel a kávétól, és milyen egyéb növények (és persze gombák) vannak, amik megváltoztatják hogyan gondolkodunk, érzünk vagy viselkedünk?

Az Amazonas esőerdőiben őshonos kakaóbab a csokoládé és a mezoamerikai ételek, köztük a tejate, egy őshonos mexikói ital alapja - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Soumyabrata Roy/NurPhoto/Soumyabrata Roy

A séta során találkozhatunk a jókedvet okozó kakaófával, megtudhatjuk, hogyan vetett véget a tea a sötét középkornak, mi történik egy kecskével, ha kávét eszik, mire való a máktea, és mit varázsol a varázsgomba. Szó lesz zombiságot okozó gombákról, okosító páfrányfenyőről, elfüstölt és megrágott dohánylevelekről, és megtudhatjuk, mi köze a hippiknek a kaktuszokhoz.

Ezt a sétát azoknak ajánlják, akik nem csak a növények, de az elménk működése iránt is érdeklődnek.

A sétát Mokos Judit vezeti, aki biológusként végzett, jelenleg pedig kutatóként azt vizsgálja, miért segítenek az emberek egymásnak. Ezen a sétán a hobbi-botanász oldalát vegyíti viselkedéskutató szakmájával.

A jegy ára: 4300 Ft/fő, mely tartalmazza a Füvészkerti belépőjegyet is. Az online jegyet nem szükséges kinyomtatni, elég a telefonon bemutatni a Füvészkert portáján. Jegyek online ide kattintva vásárolhatók. A séta a portától indul és kb. 1,5 órát tart – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek