Elkezdődött a szarvasbőgés a Gemenci-erdőben, indulnak a túrák

Megkezdődött a gímszarvas bikák bőgése Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében. Augusztus 25. és szeptember 9. között vezetett túrákon, a vadállomány zavarása nélkül csodálhatjuk meg a szerelmes bikák különleges nászdalát.

SzarvasbőgésForrás: Gemenc Zrt.

A Gemenc Zrt. felkészült szakemberekkel és túravezetőkkel várják a szarvasok nászát hirdető gímbikák különleges bőgése után érdeklődőket. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 18:30-kor indulnak a túrák, de előtte, 17:00-kor a Gímvallatás elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón is részt vehetünk.

Itt választ kaphatunk például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok. Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek és a bőgőkürt sem marad néma. Ezt követően 17:40-kor a „Legenda és valóság – A gemenci gímszarvas" című interaktív kiállítást tekinthetjük meg. 18:30-kor pedig kisvasúttal indulnak a csoportok a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb" erdőrészletébe. Várhatóan 20:30 körül érkezünk vissza a kiinduló állomásra.

Lehetőség van különleges kulináris élményekkel is összekötni a túrát, hiszen minden alkalommal vacsora opció is választható.

A túrákon való részvételt gyerekek számára az erdőgazdaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a természetvédelmi szemléletformálást, ezért egy alkalommal, 2023. szeptember 9-én külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés szükséges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek