Montoliu, a hangulatos francia könyvfalu

A Pireneusok hegyeihez közeli, lenyűgöző helyen fekvő, aprócska Montolieu nevű falucskában nagyjából 800 ember él, nincs bankautomata, de 15 független tulajdonban lévő könyvesboltja van. Így ez Dél-Franciaország egyetlen hivatalos könyv faluja (Village du Livre).

Montolieu egy igazán bájos kisváros, nyüzsgő kulturális élettelForrás: Boerescu/Shutterstock

Montolieu nem az egyetlen könyvváros a világon. A walesi Hay-on-Wye, ahol több mint 20 könyvesbolt található, 1963-ban kapta meg az első elismerést bibliofíliájáért. A belga Redu, amely egykor 26 könyvesboltot számlált, 1984-ben érdemelte ki a státuszt. Montolieu nem is az egyetlen könyvváros Franciaországban: a bretagne-i Bécherel 1989-ben lett az ország első könyvvárosa, és azóta hét másik is csatlakozott hozzá, köztük Montolieu 1990-ben. Franciaország második legrégebbi hivatalos könyvvárosa azonban egy egyszerű okból kiemelkedik: testvértelepüléseivel ellentétben Montolieu soha nem a könyvek eladására, hanem azok létrehozására összpontosított.
Michel Braibant könyvkötő az 1980-as években álmodta meg először ezt a könyv utópiát: egy olyan falut, amely egyben a könyvkészítő művészetek konzervatóriuma is lenne.

Egy könyvesbolt a sok közül Montolieu-benForrás: Zuccante Luigi/Shutterstock

„Ez egy teljesen elrugaszkodott [ötlet] volt" - mondta Gaëlle Ferradini, a Montolieu-i Musée des Arts & Métiers du Livre, a könyvkészítés művészetének és mesterségének szentelt múzeum új igazgatója, Szerinte az, hogy ez működött, magának Braibantnak köszönhető.
Ma a múzeumban nemcsak az írásrendszereket és az olyan gépeket, mint a heidelbergi nyomdagép, bemutató kiállítások láthatók. Rendszeresen több órás műhelyfoglalkozásokat tartanak a vendégművészek, akik azért jönnek, hogy megosszák a márványozás, a metszés vagy a latin kalligráfia mesterségét. A könyvkötést Camille Grin, Braibant talán legközvetlenebb utódja tanítja. Rezidens kézművesként Grin a múzeum második emeletén működteti műhelyét. A mesterségének gyakorlására teljes mértékben kihasználja az antik gépeket, amelyek közül sok Michel Braibant személyes gyűjteményéből származik.

A francia könyvfalu tele van hangulatos kis utcákkalForrás: P. Heitmann/Shutterstock

Bár a turistaszezon hivatalosan a húsvét hétvégi hatalmas könyvvásárral kezdődik, a falu utcái még egy februári napon is megteltek élettel. Az emberek söröket kortyolgatnak a derűs napsütésben a kávézó előtt, vagy ebédelnek a macskaköves középkori utcák mentén álló éttermek egyikében. Kézműves butikokba is várják a turistákat, ugyanis festők, divattervezők, sőt még egy fazekas is berendezte üzletét a faluban. És bár Montolieu-ben nincsenek bankautomaták, élelmiszert egy gombnyomással lehet vásárolni: két helyi gazdaság naponta tölti meg a hűtött automatákat biotermékekkel, köztük a legédesebb, leglédúsabb almával, amit valaha kóstoltam. Nyáron a falu 18. századi textilgyárát kulturális központtá alakítják át, ahol koncerteket és művészeti kiállításokat rendeznek.

A könyvesboltok is vonzzák a turistákat. Mindenféle könyvet megtalálunk, nincs olyan ízlés, amit ne szolgálnának ki a könyvesboltok, amik a képregényektől és mangáktól egészen a legkomolyabb lexikonokig várják a könyvek szerelmeseit.


(Forrás: bbc.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek