Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát egy norvégiai szigetcsoporton

Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát egy norvégiai szigetcsoporton, a Spitzbergák egyik táborában az északi-sarkvidéken, a nő élete nincs veszélyben - írja az MTI a helyi hatóságok bejelentésére hivatkozva.

Színes faházházak sora a Spitzbergákon lévő Longyearbyenben, a világ legészakibb városábanForrás: Jane Rix/Shutterstock

A francia nő, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy 25 fős expedíció tagjaként érkezett a Belgiumnál kétszer nagyobb területű szigetre, ahol sátrakban szálltak meg, alig több mint ezer kilométerre az Északi-sarktól.

"Tudomásunk szerint a francia nőnek megsérült a karja" - nyilatkozta Stein Olav Bredli helyi rendőrfőnök.

A turistát helikopterrel szállították a longyearbyeni kórházba, a szigetcsoport legnagyobb településére.
A támadás pontos körülményei nem ismertek, de a helyi hatóságokat ottani idő szerint valamivel reggel 8:30 előtt értesítették az esetről.

"Célzott lövéseket adtak le a jegesmedvére, amely megijedt és elszaladt a helyszínről" - erősítette meg Bredli rendőrfőnök. Az állatot később megtalálták, sorsa még nem dőlt el.

Norvégia, SpitzbergákForrás: EinarStorsul/Pixabay

A Spitzbergákon mindenkinek kötelező a fegyverviselés, aki elhagyja a lakott területet, mert fel kell készülni a jegesmedvékkel való véletlen találkozásokra. A jegesmedvehímek 300 és 600 kilogramm közötti tömegűek, míg a nőstények körülbelül feleannyit nyomnak.

Egy 2015-ös felmérés szerint a Norvégiához tartozó sarkköri területek mintegy ezer jegesmedvének adnak otthont, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak. Közülük mintegy 300-an egész évben a szigetcsoporton élnek, és korábban néhányan a sziget nyugati részén telepedtek le, ahol a legtöbb ember él, de innen egy idő után eltűntek, amikor vadászatuk még engedélyezett volt.

1971 óta hat halálos jegesmedve-támadást jegyeztek fel, az utolsó áldozat egy 38 éves holland férfi volt 2020-ban.

Az 1924-ben hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a Spitzbergák területe Norvégiához tartozik, de a norvég szuverenitás korlátozott a nemzetközi kereskedelmi és bányászati tevékenység miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek