Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

Ha kellemes tavaszi vagy nyári kiruccanást terveztek Ausztriába és a városnézést kombinálnátok egy mesés kirándulással, akkor érdemes a Budapesttől mindössze öt órányi autóútra fekvő Salzburgot megcéloznotok akár egy hosszú hétvégére. Mozart szülővárosa rengeteg szép látnivalót nyújt, közelében pedig az egyik legvonzóbb kirándulóhely vár rátok egy 73 méter magasból lezúduló vízeséssel.

Amikor Salzburgba utaztunk, mi egy középárkategóriás szállodában, a Hotel Turnerwirtben szálltunk meg, amellyel pontosan szemben egy buszmegálló van, ahonnan nagyjából 15-20 perc alatt bebuszozhatunk a városközpontba. Már többször írtunk a város bájos utcáiról, csodálatos kastélyairól, gyönyörű kertjeiről.

Salzburg minden városltogató számára tartogat látnivalókatForrás: Leonhard_Niederwimmer/Pixabay

Most viszont a Salzburgtól 30 km-re, azaz mindössze fél órás autóútra található csodálatos természeti látványosságot, a két szakaszban lezúduló Gollingi – németül Gollinger – vízesést szeretnénk megmutatni nektek, mely Ausztria egyik legszebb vízesése. A hely májustól októberig látogatható, úgyhogy lassan indulhattok is felfedezni. Íme, egy kis előzetes!

A Gollingi vízesés (Schwarzbach-vízesésnek is nevezik) a salzburgi régióban, Golling an der Salzachban található. Az A10-es autópályáról a 28-as Golling kijáraton kell letérni, majd az út végén Golling felé kell balra lekanyarodni, és a Gollinger Wasserfall táblákat követve megérkezhetünk az ingyenes parkolóba. Ott található a bejárat, ahol a belépőt meg tudjuk venni, melynek ára felnőtteknek 5 euró, gyerekeknek 3 euró 6 éves korig, illetve diákoknak és nyugdíjasoknak 3 euró. Családi jegy is vásárolható, ami 2 felnőtt és 1 gyerek esetében 12 euróba kerül. Készpénzben és kártyával is lehetséges a fizetés. Ugyanakkor babakocsival és kerekesszékkel a lépcsők miatt nem ajánlott nekiindulni. 

Forrás: mauritius images via AFP/© mauritius images / Stefan Hefele/Stefan Hefele

A kirándulást kényelmesen nagyjából két órásra érdemes tervezni.

A bejárattól mindössze 3 perc sétára már meg is láthatjuk azt, amiért jöttünk: a vízesés fenséges alsó részét, ami rögtön leveszi a lábáról a látogatókat, akik leállnak fényképezkedni, így az a rész zsúfolt lehet. Tényleg gyönyörű hely, ahol hosszasan el lehetne időzni, de ha elindultok a vízesés mentén, 2 perc múlva egy másik (talán még jobb) panoráma ponton találjátok magatokat.

Forrás: Markus Schmidt/Markus Schmidt/gollinger-wasserfall.com

Sétáljatok tovább, mert a legjobb még hátra van: a Gollingi felső vízesés. Nagyjából 8-10 perc múlva elérjük az alsó kilátót is. A látvány egyedülálló és itt is egyedi képeket lehet lőni. Keljetek át a hídon, majd 5-8 perc alatt elértek a Hexenkesselsteghez.

Forrás: Markus Schmidt/Markus Schmidt/gollinger-wasserfall.com

Innen 2 perc sétára található a vízesés forrása, a Schwarzbachfall Höhle közvetlenül a vízesés felett. A barlang bejárata 5 méter széles, és csak 1 méter magas, de nagyon mély. A víz hőmérséklete egész évben 5-6°C.

Forrás: Reegan Fraser/Unsplash

Ahogy korábban említettük, a vízesés két nagy zuhatagból áll, alsó része 28 méter magas, felső része 45 méter magas.

A régió egyik fő látványossága, és sejteni is lehet, hogy, miért. A vízesés szépsége mellett a környék kissé szürreális: nincs sok fény, a sziklák és a fák színei többnyire sötéten zöldellenek. A vízesés közvetlen területe 1985 óta természeti emlék. Ha egy szép, emlékezetes kirándulásra vágytok, itt biztosan megtaláljátok. 

Forrás: robertharding via AFP/Jochen Schlenker/Jochen Schlenker

 (Forrás: gollinger-wasserfall.comeuropeanwaterfalls.com)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek