Ez a vár lett Ausztria legszebb helye az osztrákok szavazatai alapján

Immár a 10. alkalommal választották meg Ausztria legszebb helyeit az ORF televíziócsatorna nézői. A jubileumi „9 hely – 9 kincs" verseny eredményeit az osztrák nemzeti ünnepen, október 26-án hozták nyilvánosságra. Idén a legtöbb voksot a karintiai Landskorn vára kapta, ahol egy fantasztikus ragadozó madár röpde (Adler Arena) is található.

Landskron vára Ausztria egyik legimpozánsabb kastélykomplexuma, amely az Ossiachi-tó és Villach között fekszik, kilátással a Karawanken-hegységre.

Forrás: Kärnten - It‘s my life / Facebook.com

A sziklavár egy sziklakúpon magasodik, 135 méterrel a síkság felett, és valószínűleg már a Kr. e. 9. században is lakott terület lehetett, mivel a környéken sirhalmokat, feliratos köveket és fegyvereket találtak korábbi ásatások közben. Az évszázadok alatt a várat használták kolostorként, pompás kastélyként és a protestantizmus fellegváraként is. Nyomdájában közel 16 000 protestáns Bibliát nyomtattak.

Az elmúlt századok alatt többször leégett, majd a 19. századtól üresen, gazdátlanul maradt és folyamatosan pusztult. Új funkciókat 1953-ban kapott először, ekkor kávéház és étterem nyitott meg a romos falak között. 30 évvel később pedig a máig üzemelő és rendkívül kedvelt Adler Arena nyitotta meg itt a kapuit, mely egy lélegzetelállító ragadozó madár röpde.

Forrás: Facebook.com / kaernten top 10 / ©pixelpoint

Az Adler Arena célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a ragadozó madarak - sasok, ölyvek, sólymok - csodálatos világát, és bemutassa a legszebb baglyokat is. Egy bemutató 45 percig tart. De Landskorn emellett tartogat még egy meglepetést is. A vár alatt található ugyanis a "Monkey Mountain", vagyis a Majom-hegy, ahol 155 japán makákó éli a mindennapjait egy elkerített, négy hektáros erdőterületen, mi pedig a részesei lehetünk az életüknek rácsok és kordonok nélkül.

karintia, landskorn, várForrás: Kärnten - It‘s my life / Facebook.com

9 hely - 9 kincs

Ausztria legdélebbi tartománya először nyerte el az első címet a versenyben. Voralberg már négyszer  (2015, 2017, 2019, 2021), Stájerország háromszor (2014, 2020, 2022), Tirol (2016) és Felső-Ausztria (2018) pedig egyszer lett első a közönség szavazatainak hála.

Forrás: ORF.at

A második helyen idén a salzburgi Eisriesenwelt barlangrendszer, a harmadik helyen az alsó-ausztriai Hardegg végzett.

 Az előválogatás során az ORF közönségének 27 jelölt közül kellett kiválasztania a kilenc tartományi győztest, amelyek a következők voltak:

  • Burgenland: Eisenberg
  • Karintia: Landskron vára
  • Alsó-Ausztria: Hardegg
  • Felső-Ausztria: Steyr óvárosa
  • Salzburg: Eisriesenwelt Werfen
  • Stájerország: Himmelsberg
  • Tirol: Pillerseetal
  • Vorarlberg: Spullersee
  • Bécs: Pálmaház Schönbrunn

A „9 Plätze – 9 Schätze" című műsor már tíz éve kikéri Ausztria lakosságának véleményét a legszebb helyekről, és sokakat még az országhatárokon túl is megmozgat. A voksolás és az eredmény ma már elválaszthatatlan az október 26-i nemzeti ünneptől, a szervezők valódi sikertörténetnek tekintik. Marketingértéke miatt pedig nem csak a nyertes helyszínek profitálnak belőle sokat, hanem minden jelölt és maga a Ausztria turizmusa is. 

Források: Turizmus.comwww.karintia.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek