Ebben a nemzeti parkban tilos sötétedés után közlekedni

Ahogy minden évben, idén is tilos március 1. és november 30. között szürkülettől hajnalig közlekedni a lengyel Tátrai Nemzeti Parkban. A szabályok az éjszakai életmódot folytató állatok védelmét szolgálják. Viszont az sem elhanyagolható tény, hogy ebben az időszakában futhatunk össze a legnagyobb eséllyel a téli álmukból felébredő, éhes medvékkel – írja a magas-tatra.info.

A Magas-Tátra a turisták kedvenc úti céljaForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

A nyírfajd párzási időszakához kapcsolódóan vannak olyan turistautak, amikre május 15-ig még hosszabb látogatási tilalom vonatkozik, így alkonyattól reggel 8 óráig nem használhatók:

Chochołowi-tisztás (Polana Chochołowska) – Bobróci-vályú (Bobrowiecki Żleb) – Rét-hegy (Grześ) – sárga jelzés
Bobróci-nyereg (Bobrowiecka Przełęcz) – Bobróci-vályú (Bobrowiecki Żleb) – sárga jelzés elérése – Rét-hegy (Grześ) – kék jelzés
Rét-hegy (Grześ) – Hosszú-hát (Długi Upłaz) – Rákony (Rakoń) – kék jelzés

A Magas-Tátrában hiúzok is élnekForrás: ROMAN GREGOREC/Roman Gregorec/Facebook

A nemzeti park kiemelten fontos feladata, hogy éjszaka a vadon élő állatok számára a lehető legteljesebb védelmet nyújtsa a nyugalmukat megzavaró emberek ellen. Kora tavasszal még fontosabb az állatok éjszakai védelme, mivel sok fajnak ilyenkor van a párzási időszaka, a vemhes nőstények pedig készülnek az ellésre.

Az éjszakai mozgás korlátozásának célja, hogy a vadon élő állatok szabadon mozoghassanak az etető és a nappali pihenőhelyeik között. Az éjszakai túrázás tilalma egyben a kirándulók védelmét is szolgálja az odúikat már elhagyott medvékkel való találkozás esetleges következményei ellen.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek