Úgy tűnik, menniük kell a kutyásoknak a Tátrai Nemzeti Parkból

Egy új látogatási tervezet szerint még pórázon sem lehet majd a négylábú kedvenceket bevinni a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területére. A tervben lévő új látogatási szabályzat szerint a turisták csak az aszfaltúton is elérhető Tarajkáig (Hrebienok) mehetnek majd kutyákkal, azonban onnan tovább már nem – számolt be a hírről a turistamagazin.hu a szlovák Spávy RTV csatorna híroldalára hivatkozva.

Nem lesz több szimatolás és rohangálás a nemzeti park területén - illusztrációForrás: 825545/Pixabay

„A kutyák kitiltásának több oka is van, ezek közül a legfontosabb a vadvilág védelme" – magyarázta a szigorítást Peter Špickopf, a TANAP igazgatóhelyettese, aki szerint kezdetben ugyan biztos, hogy lázadozni fognak az új szabály ellen, ám a szigorítást elsősorban maguknak köszönhetik a kutyások, akik sok esetben póráz nélkül sétáltatták a kedvenceiket a nemzeti park területein, holott ez jelenleg is tilos.

Špickopf kitért arra is, hogy a nemzeti park lengyel oldalán már évek óta tilos a kutyák bevitele, ott már megszokták ezt a szabályozást – ami nyilván a kiszabható bírság magas összegének is köszönhető.

A TANAP készülő új látogatási rendje vélhetően sok vitát vált majd ki, a Szlovák Hegymászó Szövetség is aggodalmát fejezte ki korábban, mert jelentősen korlátoznák (térben és időben is) a hegymászók és sítúrázók mozgását a védett területeken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek