Az összeomlás fenyegeti a Magas-Tátra legrégebbi épületét

  A Tátralomnicon álló, 1893-ban épült Lomnic szálló még az Osztrák-Magyar Monarchiában épült, akkoriban a legnagyobb faszerkezetű épület volt. Az ilyen épületek helyreállítási költségei rettenetesen magasak, megtérülésük kétséges.

  Az összedőlés küszöbén áll a Tátralomnicon álló, 1893-ban épült Lomnic szálló épülete – amely Szlovákia kulturális emlékeinek listáján is szerepel. Az épület évek óta egyre romosabb – írja a magas-tatra.info oldal.

  „A Lomnic szálló 1893-ban épült, az akkori Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb faszerkezetű épületeként. A szálló 1905-ig nagyon keresett volt az arisztokrácia köreiben, amikor felépült a Palota Szálló, amely megnyitása idején a Tátra legjelentősebb szállodája volt" – idézi az oldal Peter Chudýt, a Magas-Tátra Turisztikai Egyesület vezetőjét.

  Fotó: Pudelek / Wikipedia

   "A szálloda valamikor 1989 után zárta be kapuit, amikor a szolgáltatások színvonala már nem felelt meg a turisztikai létesítményekkel szemben támasztott követelményeknek, amelyek az ügyfelekért vívott harcban egyre magasabb színvonalat igényeltek" – magyarázza Chudý a tényt, hogy az épület több alkalommal is gazdát cserélt.

  A Magas-Tátrában egy ilyen épület helyreállításának költségei hihetetlenül magasak, és minden befektető azt kérdezi, hogy az a több millió euró, amit a felújításba fektetnek, mikor térül meg. Amennyiben a beruházás csak évtizedek múlva térül meg, a befektetők inkább visszalépnek. „Azt hiszem, ez a fő oka, miért nem találunk befektetőt, aki hajlandó lenne felvenni ilyen nagy összeget annak érdekében, hogy megfeleljen mind a nemzeti park, mind pedig a műemlék felügyelőség követelményeinek annak érdekében, hogy ez az épület ismét régi dicsőségében ragyogjon" – mondta a szakember. Véleménye szerint az idő múlásával az a veszély fenyeget, hogy összeomlik ez a történelmi épület.

  A legrégebben épült, jelenleg is működő épület a Magas-Tátrában a Grand Hotel Ótátrafüred, amely 1904-ben épült, valamint a Grand Hotel Praha Tátralomnic, amely egy évvel később, 1905-ben épült fel. (Bővebben itt olvashat erről, itt pedig bemutatjuk a Lomnici-csúcs csillagvizsgálójában negyven éven át dolgozott Scheirich Lászlót!)

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!