Videó: Csodájára járnak a tavasszal liláskék színben pompázó erdőnek

A Hallerbos-erdő a világ leglélegzetelállítóbb erdeinek egyike a nemzetközi Travel Daily Media szerint. A lila vad jácint ugyanis sehol máshol a világon nem terem olyan nagy területen, mint a Brüsszeltől mintegy 15 km-re fekvő erdőben. Az UNESCO pedig az egyik legrégebbi és legtermészetesebb erdőként vette fel a világörökségi listájára. Nézzünk is körül benne egy kicsit!

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Amikor kiszínesedik az erdő

Belgium legkülönlegesebb erdőjében tavasszal úgy érezheti magát a látogató, mintha egy mesebeli tájon sétálna. Nagyjából április közepétől május közepéig egyedülálló kékes-lilás tengerré változik.

Forrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

A kísérő fajok, – amelyek szintén kihajtanak és egész nyáron kitartanak – közé tartozik a páfrányfű, az erdei sóska, az erdei kölesfű, a sárga csalán, a széleslevelű orchidea, az áfonya, a foltos arumliliom, a Salamon pecsét és még sok más.

Minden évszakban lenyűgöző

Aki szereti a természetet, azt különleges hangulatával egész évben elvarázsolja a Hallerbos-erdő. Az őszi október és november meleg színeket varázsol az erdőbe. Barna, narancssárga, sárga, skarlát és bíbor árnyalatura színezi a faleveleket. A földet pedig száraz levelek borítják, amelyek ropognak, ahogy lépkedünk rajtuk. Lebilincselő érzékszervi élmény!

Forrás: Donar Reiskoffer.Wikipedia

A téli hónapok, a december és január az év ideális időszaka a pihenésre. Olyankor a Hallerbos-erdő visszahúzódik a maga csendjébe és magányába. A fagy első éjszakája utat ad a ködös reggeleknek és a téli hónak, amely a magas fenyőfák ágain és az alattuk lévő talajon hever.

Forrás: Belga via AFP/Nicolas Maeterlinck

Február elején a tavasz első virágai sárga, fehér és lila színekben törnek felszínre az erdőben. A kis vérre hulló fecskefű mindig az első, és a fehére, lilás törpeszüllő is korán virágzik. A sárga nárcisz, a színes primulák, és a mocsári gólyahír következik ezután, majd a fehér és sárga kökörcsinen a sor, hogy márciusban és áprilisban felvidítsák az erdőt. Majd jön a liláskék virágözön.

Forrás: mauritius images via AFP/© mauritius images / Novarc Images/Novarc Images

Madárrajongók is járják

Februártól a Hallerbos-erdőben jól szórakozhatnak a madárlesők is. Az egyik első tavaszi madár, a csilcsalp füzike állandó visszatérő. Az erdei szürkebegy egy másik korai madár, mely csivitelő énekével tudatosítja bennünk, hogy közeleg a tavasz.

Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A madárcsicsergés-koncertek a lágy, napsütéses tavaszi napokon örömet okoznak. Úgy tűnik, mintha az erdőben minden madár el akarná foglalni a helyét ebben a madárkórusban.

Forrás: AFP/John Thys

Az erdőben több mint 100 madárfaj él, köztük kék cinege, vörösbegy, énekes rigó, poszcsa, pettyes és zöld harkály, veréb sólyom, sólyom, hosszúfülű és sárgabagoly, mandarin kacsa és még sok más. Miattuk is érdemes ellátogatni ide, de a kék virágszőnyeg mindent visz, látványa lenyűgözi a látogatókat.

(Forrás: hallerbosbnb.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek