Fenséges, új lakók költöztek a baksi erdőbe

A Csongrád-Csanád vármegyében található baksi erdőben egy fokozottan védett rétisas pár rakott fészket. A ragadozó madarak természetvédelmi értéke együtt 2 millió forint – írja a delmagyar.hu.

A rétisasok elsősorban halakat, ezenkívül madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket esznek - illusztrációForrás: quillerpl/pixabay.com

A baksi erdő fenséges lakóiról a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatta az erdőt kezelő Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségét. A helyszíni bejárás megerősítette, hogy a rétisas pár új fészket épített és a fészek közelében tartózkodott.

A rétisasok szárnyainak fesztávolsága 193-244 centiméter - illusztrációForrás: Tobias Biehl / Wikipedia

A rétisas (Haliaeetus albicilla) fokozottan védett állat, melynek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása jogi következményekkel jár, a Btk. szerint természetkárosításnak minősül.A törvényi tilalomra való tekintettel, a megyei horgász szövetség azt kéri, hogy a fészek legalább 500 méter sugarú körén belül tartósan senki ne tartózkodjon és ne zavarják meg a július végéig tartó költést.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek