Tudósok megtalálták a világ legrégebbi erdőjét

Egy amerikai egyetem tudósai azt állítják, hogy New York közelében felfedezték a világ legrégebbi erdőjét. A csapat már tudta, hogy létezik az ősi erdő, de most először vizsgálták meg megfelelően az ott termett növények és fák korát.

A Kaaterskill vízesés a Spruce Creeken, New York államban – a közelében bukkantak az ősi erdőreForrás: Mwanner/Wikipedia

A kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy az erdőben léteztek nagyon korai növények, amelyek közül néhányat még akár a dinoszauruszok is láthattak. Az egyesült államokbeli Binghamtoni Egyetem és a walesi Cardiffi Egyetem kutatói úgy vélik, hogy az erdő körülbelül 400 kilométeren terült el.

A tudósok egy kőbánya alján fedezték fel az erdőt a Kairó nevű helyen, New York államban, a Catskill-hegység közelében.

A terület feltérképezése még 2019-ben kezdődött. A területen talált különböző növények és fák kövületeit vizsgálva fedezték fel, hogy ez lehet a Föld eddigi legrégebbi erdője. További rendkívül régi erdők közé tartozik még az Amazonas esőerdő és a Jakusima-erdő Japánban.

Ellentétben a legtöbb, ma látható fával, az ebben az erdőben látott ősi fák nem magokkal szaporodtak. Az itt található megkövesedett fák közül sok spórák segítségével gyarapodott – írja a BBC. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek