Igazi vadregényes kirándulásra vágysz? Irány a Dera-szurdok!

Budapesttől nem messze található a népszerű kirándulóhelyként ismert pilisszentkereszti Dera-szurdok, ami nemcsak lenyűgöző látványt nyújt, de oda-vissza körülbelül csupán 3 kilométer, így kiváló de mégis izgalmas túracélpont az egész család számára. 

A Pilis és a Visegrádi-hegység találkozásánál lévő Dera-szurdok onnan kapta a nevét, hogy Pilisszentkereszt környékén ered és Szentendrén ömlik a Dunába a Pilis leghosszabb vízfolyása, a Dera, (amely szerbül hasadékot jelent) vagy más néven a Kovácsi-patak. A hasadék úgy alakult ki, hogy a patak utat tört magának a mészkőben, amely most két oldalt sziklafalat alkot – olvasható a Life.hu oldalán.

Kiz zúgókkal is találkozhatunk a Dera-szurdokban, ha kellő mennyiségű csapadék esikForrás: HEGYEKLÁNYA/orszagalbum.hu

A szurdok minden évszakban más-más élményt ad, a sziklafalakkal határolt patakmeder legizgalmasabb része körülbelül egy kilométer, kis – 70 méteres – szintkülönbséggel, így szinte mindenki könnyen bejárhatja. 

Ha az időjárás hűvösebb, csapadékosabb, a patakban több a víz, és az átkelést fahidacskák segítik. Nyáron viszont a patak néha kiszárad, de olyankor a sziklák között kellemesen hűvös van, és a sziklaformációk ilyenkor is lenyűgöző látványt nyújtanak. A túraútvonal többször keresztezi a folyómedret: a völgy felső végén többnyire bővebb a patak vize, így az sem árt, ha csapadékosabb időben vízálló bakancsot választunk a túrához. 

A vadregényes Dera-szurdokForrás: Wikipedia / Horvabe

A szurdok legszebb szakaszán az Országos Kéktúra útvonala is átvezet, ám a gerincen futó Kék háromszög ösvényen, a sziklák közelében érdemes óvatosan közlekedni, mert balesetveszélyes lehet. Bár a túraút jól kiépített, ide semmiképp sem városi sportcipőben, vagy papucscipőben érkezz! Ha nyugalomra vágysz és teheted, érdemes hétköznap túráznod a Dera-szurdokhoz, mert jó időben, hétvégén sokkal zsúfoltabb a közkedvelt kirándulóhely. Bővebb információk és további érdekességek a Dera-szurdokról a Life.hu oldalán olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek