Kirándulástipp: Lenyűgöző tájra láthatunk rá a Keleti-Mecsek egyik szeméből

A Keleti-Mecsek egyetlen központi helyzetű kilátója, az 524 méter magas, környezetéből éppencsak kimagasló Cigány-hegyen található. Az épülethez vezető jelzetlen sétány meglehetősen meredek, de rövid. A kaptatás végén pedig ott díszeleg a terméskő alapú, fémszerkezetes torony. Ha egy kellemes túrát terveztetek, akkor ezt a helyet is érdemes számításba venni.

Két éve már, hogy újra régi fényében ragyog a Kelet-Mecsekben található Natura 2000 területek egyik emblematikus turistacélpontja, a Cigány-hegyi kilátó. Az építmény az 524 méter magas, környezetéből éppencsak kimagasló Cigány-hegyen található.

A Kelet-Mecsek egyik szeme, ahonnan lenyűgöző a kilátásForrás: Dömsödi Áron/Magyar Természetjáró Szövetség

Az épülethez vezető jelzetlen sétány meglehetősen meredek, de rövid. A kaptatás végén pedig ott díszeleg a terméskő alapú, fémszerkezetes torony, amit az 1970-es évek végén emeltek, de 2007-ben átalakítottak és megmagasítottak. Az aljában már egy padokkal felszerelt esőbeálló található, ami egyszerű, de remek menedékhely lehet egy nyári éjszakán is.

Amiért pedig végképp megéri ide felmászni: lenyűgöző panoráma nyílik a Kelet-Mecsek egyik "szeméből"!

A kilátót azért szokás így nevezni, mert központi elhelyezkedése miatt a hegységrész déli felének tetemes részét megcsodálhatjuk róla.

Ha végignézünk a tájon, a Miske-tető kaszálóin túl a Zengő meredek púpját láthatjuk kicsúcsosodni, "de feltűnnnek a nyugati hegységrész domborulatai is, szembetűnő a Misinában végződő, hosszú hát, mely látszólag egybeolvad a valójában mögötte emelkedő Jakab-heggyel. A Dobogó kemény vulkáni kalappal fedett tömbje északon kitakarja a Mecsek hegylábát, nyugaton viszont szinte kikíséri tekintetünket a hegységből a Márévárat rejtő Vár-völgy. Az erdővidék centrumából nézelődve mintegy megmagasított dombsági tájként terül el körös-körül a Mecsek, a szelíd hullámok többnyire elrejtik a hegyvidéki jellegű, éles formákat, meredek völgyoldalakat" - olvasható a termeszetjaro.hu oldalán.

Forrás: Wikimedia (Közkincs)

És, ha már erre túrázunk, ne hagyjuk ki a leglátogatottabb mecseki patakos szurdokot, az Óbányai-völgyet se! Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó, közel három kilométer hosszúságú Óbányai-völgy nem mindennapi látványosságokat ígér.

A számtalan zúgó mellett olyan természeti csodákra lehet itt bukkanni, mint a Csepegő-szikla és a Ferde-vízesés.

A hajdani üveghuták és fazekasságot idéző falvak is megbújnak a környéken. Az út egy része a hegység egyik legszebb gerincútján vezet végig, melynek végén a legendás Rékavár romjaira bukkannak a kirándulók.

Még több túralehetőség

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban azonban nem csak itt voltak fejlesztések és felújítások 2020 és 2021 között. Új panorámakilátó került a pécsi Pintér-kert Arborétum legmagasabb pontjára, és madármegfigyelő kilátó a drávaszentesi Dráva Kapu bemutatóközpont melletti mocsárrét peremére. A kelet-mecseki Cigány-hegyen lévő kilátó mellett megújult még a Drávaszentesen, a tolnai Pacsmagi-halastavaknál és Bátán, a Gemencben található kilátó is. Ezekre a szép helyekre is érdemes ellátogatni egy-egy napsütötte hétvégén. 

Eredeti cikk és hír: Felújították a Kelet-Mecsek két emblematikus turistacélpontját

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek