Természet alkotta csodák: szív alakú tavak a nagyvilágból

A héten, február 14-én Valentin-nap okán kellően előtérbe került a romantika. Van, aki szereti ezt az ünnepet, mások külföldről átvett majmolásnak tartják. Az alábbi cikk azonban még az utóbbiak arcára is mosolyt csalhat, hiszen a természet utánozta szívek egyszerűen csodálatosak. Tartsatok velük!

Gaislacher-tó, Ausztria 

Gaislacher-tó, AusztriaForrás: Volker Rauch/Shutterstock

Kezdjük is a hozzánk legközelebbivel, hiszen a szomszédunkban is található egy ilyen természeti szépség, csak ahhoz, hogy láthassuk, éppenséggel meg is kell dolgozni, azaz némi túrával érhető csak el. Tirolban amúgy is rengeteg, csodás túraútvonal van, csak legyen erőnk megmászni! A 2700 méteres tengerszint feletti magasságban található Gaislacher See eléréséhez könnyítésképpen Söldenből először felvonóval kell felmenni a Gaislachkogelhez. A tényleges túra kiindulópontja a hegyi állomás, ahonnan elindulhatunk a tó felé, amelyet az Ötzt-völgy felső részének egyik legszebb hegyi tavaként tartanak számon.

Agios pavlos-öböl, Görögország

Agios Pavlos-öböl, GörögországForrás: KellySHUTSTOC/Shutterstock

 Az Agios Pavlos-öböl, amelyet Szív-öbölnek is hívnak, Rodosz kékeszöld vizét körülölelő, lenyűgöző sziklás domboldalakból áll. A szív alakú tó félreeső kis strandja tökéletes úti célja a szerelmeseknek. Görögország még egy szív alakú öböllel büszkélkedhet: a Paleokastritsa Korfu szigetén található, amelyet szintén a természet alkotott.

Scanno-tó, Olaszország

Az Abruzzo Nemzeti Park,  OlaszországForrás: NurPhoto via AFP/Davide Pischettola/NurPhoto/Davide Pischettola

Abruzzo csodálatos vidékén található Villalago és Scanno települések között ez a hihetetlen szépségű víztükör, amelynek színe az évszakok váltakozásával folyamatosan változik. De ami igazán varázslatos ebben a tóban, hogy a magasból szív alakú formájában gyönyörködhetünk. A tó megcsodálásához éppen ezért az egyik legjobb helyként a Frattura Nuova kilátót javasoljuk.A Marsicani-hegység erdejében fekvő Lago di Scanno az egész régió legnagyobb természetes tava, ami minden évben utazók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Tiszta fürdővizéért többször megkapta már a Kék Zászlót is, így nyáron az egyik legszebb és legtisztább hely, ahol megmártózhatunk.

Three Creek-tó, Egyesült Államok

A Three Creek-tó, USAForrás: hikeoregon.net

A Three Creek-tó az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén, Oregon államban található, és egy lenyűgöző természeti gyöngyszem a Központi Oregon Cascade-hegységben. Ez a gyönyörű tó kristálytiszta vizével, körülötte magas hegyekkel és vadregényes erdőkkel lenyűgöző látványt nyújt mindazok számára, akik szeretik a természetet és a különleges tájakat. A Three Creek-tóhoz való eljutás relatíve egyszerű, és számos lehetőség kínálkozik arra, hogy felfedezzük ezt a csodálatos helyet. A leggyakoribb módja, hogy autóval utaznak oda a közeli városokból vagy Oregon más részeiből, hiszen a tóhoz vezető utak jól karbantartottak és könnyen járhatóak.

Chembra-tó, India

Kerala, IndiaForrás: keralatourism.org

Ez a varázslatos képződmény az Athirappilly és Vazhachal vízesések közelében, az indiai Kerala államban található. A tó alakját a környező hegyek és folyók formálták, amelyeknek együttes hatására keletkezett ez a lenyűgöző, szív alakú természeti csoda. A tó elérése viszonylag könnyű, hiszen a környék jól fejlett közlekedési infrastruktúrával rendelkezik. Autóval vagy busszal érdemes utazni az Athirappilly és Vazhachal vízesékekhez, amik önmagukban lenyűgöző látványt nyújtanak, és a tóhoz vezető út során számos is festői kilátásban gyönyörködhetünk.

Szív alakú tóForrás: petrmalinak/Shutterstock
Amikor a természet alkotásba lendül

A szív alakú tavak kialakulása általában hosszú természeti folyamatok eredménye. Az ilyen típusú tavak nagyon ritkák, rengeteg természeti "egybeesés" szükséges ahhoz, hogy létrejöhessenek.


♥ Gleccserek. A gleccserek lassú mozgása során a jégtömbök leválnak, leesnek, és ha szerencsés a helyzet, valamiféle alakzatot hagy maga után a talajon, kőzeteken. Amikor a jég elolvad, a helyén maradó víz gyakran kitölti ezt a mélyedést, így létrehozva egy érdekes alakzatot, ami kevésszer szív alakú is lehet.

♥ Földrengések, talajmozgások. Földrengések vagy más geológiai folyamatok során a talajmozgások olyan formákat hozhatnak létre, amelyek hasonlíthatnak egy szív formára. Például egy földrengés következtében kialakulhat egy szabályos formájú gödör vagy mélyedés, amely később vízzel telik meg.

♥ Folyóvizek találkozása. Előfordulhat, hogy amikor két folyó vagy patak összefut, az áramló víz természetes módon kivájhat szív alakú medret.

♥ Kráterek és meteorbecsapódások. Ritka esetekben a meteorbecsapódások vagy a vulkánkitörések krátereiben is kialakulhatnak szív alakú tavak, bár ezek az esetek még az előzőeknél is sokkal ritkábbak.

 Ha még több szív alakú tavat szeretnétek megcsodálni, akkor látogassatok el toochee.reblog.hu oldalra!

(Forrás: travelo.hu, toochee.reblog.hu)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek