Nem ok nélkül hívják a Dolomitok királynőjének ezt az olasz várost

Nem mintha lennének rossz helyek az olaszországi Dolomitokban, de úgy tűnik, elhelyezkedését illetően az egyik legszerencsésebb város a környéken nem más, mint Cortina d'Ampezzo. Magas hegyláncok és csodás a lejtők veszik körül 1224 méteres magasságban, ezért egyszerűen lélegzetelállító a panorámája.

Kilátás Cortina d' Ampezzóra és a környező hegyekreForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

A város régóta Olaszország egyik legexkluzívabb célpontja a téli vakációzóknak és rendszeresen szerepel Európa legjobb síterepeinek, illetve Olaszország legjobb kisvárosainak listáján is. Az előkelő üdülőhely magáénak tudhatja a világ legnagyobb síterületét is a Dolomiti Superskit több mint 1200 km hosszú lesiklópályáival. Olaszország itt, ebben az 5,5 ezer lakosú kisvárosban rendezte meg az első téli olimpiai játékokat 1956-ban, és már alig várják, hogy ez a rangos esemény 2026-ban újra visszatérjen ide. 

Télen is hangulatos látványt nyújt a kisvárosForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Angelo Cavalli

A legideálisabb időszak egy látogatásra

Cortinában alapvetően két turisztikai szezon van, a tél és a nyár. A legjobb időpontot egy látogatáshoz a január-március közötti időszak kínálja, mert olyankor a legjobb itt síelni. A végtelen mennyiségű és hosszúségú pályákon 120 modern felvonó köti össze a belépőjegy birtokosait a teljes hálózattal, így a világ legnagyobb sípályája biztosítja, hogy a látogatók soha nem fognak unatkozni. Persze éppem emiatt a legtöbb vendég is ebben az időszakban érkezik ide.

Cortina d'Ampezzo a síelők MekkájaForrás: Pecold/Shutterstock

A másik legideálisabb időpontot viszont a nyári időszak kínálja júniustól szeptemberig, amikor a nappalok hosszabbak, de nem fogunk gutaütést sem kapni a melegtől. Ilyenkor a természet szerelmesei, a túrázók és a lelkes sétálók veszik birtokba a környéket.

A város környéke az UNESCO világörökség része, ahol lélegzetelállító panorámában lehet részünkForrás: Biosphoto via AFP/Martin Zwick / Biosphoto/Martin Zwick

A város vonzza a hegyi kerékpározásra, hegymászásra, túrázásra vágyó kalandorokat a fennsíkok rétjei és az érintetlen tavak között. Valamint azoknak is ideális hely a kikapcsolódásra, akik nyugodtabb elfoglaltságokra vágynak. Cortina rengeteg kényelmes szállodát kínál a látogatóknak, ráadásul a Michelin-csillagos étkezés és a csúcskategóriás vásárlás is biztosított a városban.

A környéken kerékpáros versenyeket is rendszeresen rendeznek, nem véletlenül a Giro d'Italia verseny egyik állomása szintén itt vanForrás: AFP/Luca Bettini

A legjobb programok a környéken

Csúcstámadás 

A világ egyik legismertebb hegycsúcsa a Tre cime di Lavorado, magyarul Hármas-hegyorom" három markáns hegycsúcsból áll és jellegzetes formájának köszönhetően már messziről kiszúrható. Jó hír, hogy a csúcs még a közepesen fitt emberek számára is viszonylag könnyen megközelíthető a hegyek alját körülölelő kb. 10 kilométer hosszú ösvényen keresztül.

A Hármas-hegyorom büszkén emelkedik ki a tájbólForrás: Tiia Monto/Wikiéedia

A hihetetlenül festői túra körülbelül 3,5 órát vesz igénybe, vagy valamivel többet, ha megállunk ebédelni egy hangulatos hegyi étteremben.

Az Ivano Dibona via ferrata megmászása

Az Ivano Dibona technikailag ugyan nem túl nehéz via ferrata, de a tengerszint feletti magasság (3000 m), az útvonal hossza (csak a via ferrata részen 5 óra) és az elszigeteltség kihívást jelent a gyakorlott túrázók számára is. 

Az Ivano Dibona Via Ferrata 3000 méteres magasságban vezetForrás: Image Source via AFP/©StefanSchuetz.com

Ez az egyik legismertebb via ferrata az összes közül a Dolomitokban, amit a csodálatos, 30 méter hosszú Ponte Cristallo nevű függőhídon lehet megkezdeni a vállalkozó szellemű túrázóknak. Az út teljes egészében az Ampezzo-völgyre néz, amelynek látványától a lélegzete is eláll az embernek.

Fedfezzétek fel a várost!

Érdemes megnézni a 18. századi plébániatemplomot (Chiesa parrocchiale) a város szívében, amelyet Szent Fülöpnek és Szent Jakabnak szenteltek. A campanile (harangtorony) a városközpont legfigyelemreméltóbb nevezetessége, ami a szemközti sétálóutcákról és a szállodai teraszokról is megcsodálható. 

A városközpont, ahol nem lehet unatkozniForrás: AFP/Marco Bertorello

Cortinában három városi múzeum található, amelyek mindegyike egy épületben van elhelyezve. Van egy modern művészeti galériája és egy őslénytani múzeuma is. Rengeteg üzlet kínálja portékáit a városban, ahol mindent megtaláltok, amire csak vágytok: szupermarketek, butikok, helyi kézműves termékek széles választéka várja a vendégeket.

A város önmagában is szép, de fő attrakciója természetesen a környéken lévő hegycsúcsok között található meg.

Cortina praktikus kiindulópont egy hegyi nyaraláshoz, és jó hír, hogy meglepően egyszerű bejárni a környéket tömegközlekedéssel. Érdemes a Dolomitibusra felpattanni, ami szép helyeket köt össze, és főként a hegyekbe vágyó sétálókat és utazókat célozza meg. Néhány sétaút közvetlenül Cortinából indul ki és egyenesen ahhoz a felvonóhoz visz, amivel eljuthattok a Faloria Rifugio étteremhez.

Megéri egy kis sétát tenni egy ilyen látványért cserébeForrás: robertharding via AFP/Ruth Tomlinson/Ruth Tomlinson

Vagy menjetek fel a Freccia nel Cielo felvonóval a Cima Tofanához, a Dolomitok harmadik legmagasabb csúcsához, ahol lenyűgöző kilátás nyílik. Nem kell tehát síelni vagy nehéz túrákat tenni ahhoz, hogy élvezhessétek Cortina csodálatos tájait! 

(Forrás: travelandleisure.comitalyheaven.co.uk)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek