Lélegzetelállító panoráma és csillogó tengerszemek! Ezt rejti a Dolomitok királynője

A Dolomitok fővárosa, Cortina d'Ampezzo nem csak szép, de rengeteg érdekes programmal is csalogatja a szép városkák és az aktív sportolás szerelmeseit. Kolléganőnk a síszezont elkerülve látogatott ide, és már az első néhány, függőleges irányban megtett méter után rájött, hogy a világ egyik legszebb hegyi paradicsomában a lélegzetelállító jelző egyáltalán nem túlzás.

Alig két órára Velencétől találjuk a világ egyik legszebb háttere előtt fekvő sí- és aktív sport paradicsomot. Az egyébként ezeréves múlttal büszkélkedő város páratlanul szép fekvése miatt már a 19. században kedvelt üdülőhely volt, gyorsan ki is érdemelte a Dolomitok királynője becenevet.

Cortina festői látképeForrás: F. Dóra / Travelo

1956-ban itt rendezték a VII. téli olimpiát, ami még vonzóbb úticéllá tette Cortinát, és nemcsak a síelők körében, a város kedvelt célpontja lett az olasz és külföldi hírességeknek egyaránt. Brigitte Bardot, Sophia Loren és Audrey Hepburn a hatvanas években gyakran megfordult erre egy kis téli kikapcsolódásra, az elmúlt években pedig például George Clooneyval és Naomi Campbellel találkozhattak itt a szerencsések.

A környék gyönyörű panorámája, a szinte már drámai, havas hegycsúcsai sok hollywoodi filmrendezőt megihlettek.

Olyan klasszikus filmeket forgattak itt, mint a James Bond: Szigorúan Bizalmas, A rózsaszín párduc vagy Cliffhanger – Függő játszma.

Nem egy olcsó város

A hely csillogását és a luxus-életérzést leginkább a város sétálóutcáján, a Corso Italián korzózva élhetjük át. Nézegessük kicsit a luxusboltok kirakatait, térjünk be egy kávéra vagy – ahogy az olasz hagyomány diktálja – egy aperitivóra valamelyik bárba. Ha pedig irodalomkedvelők is vagyunk, látogassuk meg az Ernest Hemingway által különösen kedvelt Hotel De La Poste bárját, ahol stílusosan rendeljünk egy Bellini koktélt!

Forrás: F.Dóra / Travelo

Az utazási kalauzok, irodák prospektusaiban gyakran emlegetik Cortina d'Ampezzo települését az egyik legdrágább olasz városként, amit személyes tapasztalataink alapján meg is tudunk erősíteni, ugyanakkor egy pici odafigyeléssel és szervezéssel könnyen megelőzhetjük az extra kiadásokat, és találhatunk nagyon jó ár-érték arányú szállásokat is.

Ha régóta álmodozunk arról, hogy a hegyek között, gyönyörű panorámára ébredünk, szálljunk meg valemelyik rifugióban, azaz menedékházban. A szó fordítása picit megtévesztő lehet, de a legtöbb esetben színvonalas, felújított és nagyon kényelmes szálláshelyet találunk ezekben, akár két- vagy háromágyas elhelyezéssel is.

Ez a Rifugio Avareau 2413 méter magasságbanForrás: FináczyDóra / Travelo

Fontos tudni, hogy a legtöbb menedékház autóval nem megközelíthető – foglalás előtt mindenképpen ellenőrizzük ezt –, így arra az éjszakára, amikor itt szállunk meg, egy kisebb hátizsákban csak a legszükségesebb dolgainkat vigyük magunkkal. A festői környezet bőven kárpótol majd minket, a frissen készített, finom reggeli után pedig azonnal indulhatunk is felfedezni a 2009-ben UNESCO világörökségnek nyilvánított térséget.

Tengerszem Cortina fölött: Lago di Sorapiss

Cortina d'Ampezzótól alig 12 kilométerre, 1923 méter tengerszint feletti magasságon rejtőzik a türkizkék színben pompázó, bájos kis hegyi tó. A tengerszem szó senkit se tévesszen meg, az elnevezés az általában kis kiterjedésű, nagyon tiszta, édes vizű, hegyi tavat jelenti, ami a vízutánpótlását a gleccserek és a hó olvadásából kapja.

Túrázók a Dolomitokban, a háttérben a Cinque Torri és Rifugio ScoiattoliForrás: Fináczy Dóra / Travelo

A közeli Misurina-tó és a sokkal ismertebb Lago di Braies könnyen megközelíthető, kocsival szinte a tó partján parkolhatunk. A Lago di Sorapiss látványáért viszont fizikailag is meg kell dolgoznunk: autóval érkezve, a Tre Croci hágót elhagyva, az út szélén kell leparkolnunk, majd a 215-ös jelzésen vághatunk neki a közepes nehézségú, kb. 1,5-2 óra között teljesíthető, 5,5 km-es útnak a tóig.

Az utunk során készüljünk tényleg lélegzetelállító panorámára, helyenként szerpentines, és a tériszonyban szenvedők esetében nehezített szakaszokra is. A tó mellett piknikezni is lehet, a sportosabbak pedig akár körbe is sétálhatják azt. Ha nem szeretnénk ugyanarra visszaindulni, egy hosszabb, kb. 2 óra 45 perces úttal elsőként a 213-as, majd a 216-os úton haladva érünk vissza a kiindulási ponthoz.

A Sorapiss-tó Veneto régióban, Cortina d’Ampezzótól 12 km-re, 1923 méteres tengerszint feletti magasságbanForrás: pisaphotography / Shutterstock

Travelo tipp: túrázás előtt mindig nézzük meg az időjárás előrejelzést, és szükség esetén készüljünk esőkabáttal. Csakis kényelmes, zárt edző- vagy túracipőben vágjunk neki az útnak. Ha tehetjük, inkább hétköznapra tervezzük ezt a kirándulást, hétvégén itt is nagy lehet a tömeg.

Kihagyhatatlan fogások: A céklás ravioli

Az olasz konyha szerelmesei a Dolomitokban sem fognak éhen maradni. Az itteni konyhán ugyan érződik az osztrák hatás – hiszen az Alpok ezen részét (tradicionális nevén Dél-Tirolt) az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, az első világháborút lezáró békediktátum alapján csatolták Olaszországhoz –, de azért itt sem kell nélkülöznünk a klasszikus olasz ízeket.

A speck, a polenta, risotto, krapfen szavakat gyakran láthatják az étlapokon, kóstoljátok meg ezeket bátran! Finom sajtokból és isteni tésztákból is bőven akad választék, a fárasztó túrák után canderelivel (bőséges, tartalmas leves), spárgás rizottóval, puliszkás köretekkel és sok-sok remek tésztával nyerhetjük vissza az energiánkat. A tészták közül külön helyi jellegzetesség a Casunziei all'ampezzana, azaz a céklával töltött ravioli, ezt bátran ajánlja kósrtolásra a cikk szerzője. Ha pedig kedvet kapnátok otthon elkészíteni, ezen a linken találjátok a receptet hozzá.

(Címlapkép forrása: Shutterstock.com / Soloviova Liudmyla)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek