Sípálya nyílt a magyar határ közelében

Sípálya nyílt vasárnap az északnyugat romániai Szatmár megyében, a határ közelében lévő Lunaforráson. Az elsősorban a közepes nehézségű (piros szintű) lejtőn magabiztosan lesiklókat, a középhaladó és haladó alpesi sízőket váró pálya hossza 2100 méter, szélessége körülbelül 50 méter, területe 9,5 hektár, írja a helyi maszol.ro helyi portál.

A pálya modern ülőfelvonóval, éjszakai világítással és műhó-előkészítő rendszerrel is rendelkezik, amely az egész szezonban optimális síelési feltételeket biztosít. A felvonó óránként 800 fő szállítására képes.

A Gutin-hegység nyugati lejtőin, a Kisköves-csúcs (1200 m) lábánál és a Tálna patak felső folyásánál található síkomplexum 8,5 km-re található Avasfelsőfalu városától, és január 21-től, vasárnaptól minden nap 9 és 16 óra között várja a sízőket.

A lunaforrási üdülőövezet kiépítése valamikor a 2000-es évek elején vette kezdetét. Az évek folyamán szálláshelyek és éttermek nyíltak meg a térségben, ám ezek elsősorban nyáron üzemeltek jobb hatásfokkal, lévén, hogy a sípályára várni kellett.

Lunaforrás sípályaForrás: Județul Satu Mare - Consiliul Județean/Facebook

Először a sífelvonó épült meg, ám ezt követően számos akadály került a projekt megvalósítása elé. A legnagyobb gond az volt, hogy a pálya túl veszélyesre sikeredett, emiatt egy, a pálya szomszédságában található erdő egy részét területcserével hozzácsatolták, így szelídítve a lesiklás nehézségén. Hosszú idő kellett, míg megépült a hóágyúknak muníciót biztosító gyűjtőtó, majd a felvonó is felülvizsgálaton esett át, és adminisztratív jellegű gondokkal is megküzdöttek a projekt lebonyolítói.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek