A 12 legjobb családbarát síelőhely Szlovéniában

Szlovénia nemcsak Európa zöld szíve, hanem meghitt, családias síparadicsomaival a kontinens hófehér országa is.

A változatos terepviszonyoknak és rövid távoknak köszönhetően Szlovéniában egy nap leforgása alatt akár több pályát is kipróbálhatunk, így a kezdőtől a haladó szintig itt minden korosztály és síző garantáltan megtalálja a számításait. A Szlovén Turisztikai Hivatal összegyűjtötte a legjobb sípályákat, melyek közül egyet mi is kipróbáltunk. 

Nagyon élveztem, hogy nem volt nagy tömeg Pohorje sípályájánForrás: Gáll Franciska

Szlovénia síterepeire idén várhatóan a magyar téli sportok rajongói előszeretettel fognak utazni, hiszen az ország elfogadja a magyar védettségi igazolványt, így a beoltott magyar állampolgárok – az oltás fajtájától függetlenül – szabadon és teszt nélkül beutazhatnak.

Autóval Szlovénia legközelebbi sípályája mindössze 3,5 óra alatt elérhető Budapestről, és a MOL benzinkutakon vásárolható 1 hetes szlovén autópályamatrcia is. A síeléshez érdemes beszerezni a szlovén SkiPass jegyet, és máris hódolhatunk a hegyek és lejtők adta örömöknek az alábbi 12 helyszín bármelyikén. A napi síbelépő 35 Euróba kerül.

1. Kranjska Gorában zajlanak a tél legnagyobb nemzetközi szlalomversenyei. Ám nemcsak a profik számára szabad a pálya, az enyhe lankákon a kezdő síelők és snowboardosok is elsajátíthatják a sportág alapjait.

2. Adrenalin és sífutás egy helyen! Rogla pályáit válasszák azok, akik felfejthetetlen élményekre vágynak és kipróbálnák, mi fán terem a hótalpas túra. Az utóbbi évek óta nagy népszerűségnek örvend, különösen a gyerekek és családosok körében.

Krvavec az egyik legnépszerűbb síparadicsom Szlovéniában.Forrás: slovenia.info

3. Krvavec lejtőin érdemes a síelés alapjait elsajátítani vagy éppen a sítudást tökéletesíteni a több nyelven beszélő oktatók segítségével. A helyi síiskola, kölcsönző mellett itt olyan különleges programokat is ki lehet próbálni, mint az éjszakai szánkózás vagy a havas terepen való biciklizés.

4. Pohorje Európa egyik leghosszabb kivilágított sípályájával rendelkezik, amely éjjel-nappal nyitva áll a lejtők szerelmesei számára. A régió emellett a Golden Foxnak, a női világkupa alpesi versenyeinek is otthont ad, így vizuális élményből és adrenalinból sem lesz itt hiány.

5. A legmodernebb létesítményekkel és a gyönyörű természettel rendelkező Cerkno számos díjjal büszkélkedhet, Szlovénia legjobb síközpontjaként tartják számon az évről évre visszatérő vendégek szavazatai alapján.

6. Téli csodaország tárul elénk, ha Vogel sípályáihoz utazunk, ugyanis ez a síelés, snowboardozás, freestyle sífutás, sítúra és a szánkózás szerelmeseinek paradicsoma, ahol a legkisebbek számára még egy havas óvoda is rendelkezésre áll.

A Vogel sípályán a felhőtlen szánkózásnak is hódolhatunkForrás: slovenia.info

7. Soriška planina kicsi, ámde annál barátságosabb síparadicsom, ahol három duplaszékes felvonóval juthatunk fel a szlalom-, óriás-műlesikló- és lesiklópályákra. A különböző nehézségi fokú pályák szabadidős síelők mellett gyermekes családok körében is népszerűek.

8. Kope kiváló terepet biztosít kezdő és tapasztalt síelőknek egyaránt, ahol a sípályák mellett sífutópálya, sísétaút és szánkópálya is található.

9. Velika planina családközpontú síközpont Ljubljana közelében. Tökéletes opció gyerekek és családok részére, ahol a kicsik kedvükre szánkózhatnak, míg a nagyobbak hótalpas túrázás során merülhetnek el a téli táj adta örömökben.

A hótalpas túrákat is kipróbálhatjukForrás: slovenia.info

10. Napfürdőzés 2000 méteren két ország felett! Kanin sípályái mind a szlovén, mind az olasz oldalról megközelíthetőek és egyetlen bérlettel vehetők igénybe a Sella Nevea rendszerével együtt.

11. Érdemes egy napot eltölteni Golte lejtőin, amelyek felejthetetlen élményeket nyújtanak síelőknek, snowboardosoknak egyaránt, míg a gyerekeknek külön tanfolyamok is indulnak.

12. Stari vrh nemcsak a síelőkre gondolt, hiszen itt a pályákon kívül is számtalan téli mókára nyílik lehetőség, úgy mint szánkópálya, "bob" pálya a gumis szánkózáshoz, ugratók, valamint különféle játszóterek a friss hóban való megmártózáshoz.

A szlovén sípályák kedveznek a kezdő síelőknek, de piros és fekete pályák is találhatókForrás: Gáll Franciska

 A Pohorje sípályán készült összefoglaló videót itt tekintheti meg:

 A címlapkép forrása: Tookapic/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek