Most már Pozsonytól Budapestig lehet tekerni a Duna bal partján

Átadták szerdán a magyar-szlovák együttműködéssel elkészült, csaknem 17 kilométeres kerékpárutat, mely szlovák oldalon Párkányt köti össze Helembával, majd az új hídon keresztül Ipolydamásdon át Letkésig vezet az Ipoly mentén.

Az Ipolydamásd és Letkés közötti kerékpárút az átadóünnepség napján Ipolydamásdnál 2023. november 15-énForrás: MTI/Bodnár Boglárka

A Bike Paradise nevet viselő projekt keretében a két országban összesen 16,88 kilométer kerékpárút épült meg, 7 pihenővel és 80 információs táblával. Családoknak, baráti társaságoknak káván közös élményt nyújtani a Dunakanyarban és az Ipoly alsó folyásánál történt fejlesztés.

Eddig a Duna bal partján nem lehetett végigmenni biciklivel, most Pozsonytól Budapestig lehet tekerni, ami nem csak a turisták, hanem az itt élők mindennapjait is megkönnyíti.

A határon átnyúló, Bike Paradise nevet viselő projekt teljes költségvetése 2,14 millió euró (mintegy 805 millió forint), ebből a szlovák szakaszra 1,127 millió eurót (424 millió forintot), a magyar szakaszra 0,92 millió eurót (346 millió forintot) fordítottak, egyéb feladatokra 100 ezer eurót (35 millió forintot) kapott az Ister-Granum EGTC.

A források 80 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar és a szlovák állam, 5 százalékát pedig Ipolydamásd és Párkány önkormányzata biztosította.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek