Az 5 legmenőbb kerékpáros város a világban

Az elmúlt évtizedekben egyre több városban válik fő közlekedési eszközzé a kerékpár és ezzel csökken az autók száma is az utcákon. Amszterdamtól Bogotáig a legkülönböző városok karolták fel a kerékpározást és annak előnyei. Ezek a városok ma már világszerte ismertek kerékpárosbarát utcáikról. A bici.reblog.hu összegyűjtötte a legnagyszerűbb kerékpáros városokat - ezek közül szemezgettünk.

Amszterdam után Koppenhága az a város, ami a legtöbbet tett a fenntartható, környezetbarát közelekdés érdekében. Ez egy igazi kerékpáros paradicsom, így nem hiányozhat a sorból. Nem szeretünk különösképpen számokkal dobálózni, de Koppenhága esetében egészen megdöbbentők az arányok. A bici.reblog.hu cikke szerint közel "500 000-rel több kerékpár van a városban, mint ember. A város infrastruktúrája is a kerékpárosok igényei szerint épül, hiszen a koppenhágai lakosok mintegy 62%-a naponta kerékpározik."

Koppenhága a biciklibarát városForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

 A helyiek mellett a turisták is választhatják ezt a közlekedési eszközt, mivel a városban több mint 2000 bérelhető kerékpár található. Érdekes tény, "hogy Koppenhágában a becslések szerint 625 000 kerékpár és 240 000 autó van, ami azt jelenti, hogy a kerékpárok száma több mint 2,5:1 arányban meghaladja az autókét."

Boulder, Colorado

Általában az elérhetőbb, európai úti célokra fókuszálunk, de kerékpáros város ügyben meg kell említeni az Amerikai Egyesült Államokban található Boulder városát (Colorado megye), mivel a helyiek több mint 70%-a kerékpárral jár munkába vagy iskolába, és a város több mint 300 mérföldnyi kerékpárutat és ösvényt kínál a biciklizők számára.

Forrás: Richard Masoner / Flickr / CC BY-SA 2.0

A város ráadásul B-cycle kerékpármegosztó programmal is rendelkezik. A várost többször is az ország legjobb kerékpáros városának választották.

Strasbourg, Franciaország

A tapasztalatok szerint ebben a városban a legélénkebb a kerékpáros élet. Itt egyszerűen minden egybevág, megfelelő a kerékpáros infrastruktúra, a kerékpárutak csodaszép tájakon vezetnek keresztül, jó a szervzhálózat és a kerékpár boltok is kimagasló minőségűek.

Forrás: Claudia Brauer / Flickr / CC BY 2.0 DEED

Egy 2017-es felmérés szerint Strasbourgban 2x több kerékpár van, mint autó. Sőt, több mint 500 kilométernyi kerékpárúttal is rendelkezik.

Malmö, Svédország

Egy másik híres kerékpárosbarát város a svédországi Malmö. Ebben a városban több mint 570 kilométernyi kerékpárutat találunk, remek állapotban. A biciklik és az autók aránya is azt mutatja, hogy itt öröm kerékpározni.

Forrás: ©Arild Vagen / wikipedia.org

Állítólag 40 000 kerékpár van a városban, szemben a körülbelül 30 000 autóval. A város kerékpármegosztó programjainak nagy hálózata szintén egyszerűvé és praktikussá teszi a kerékpárosok számára a városnézést - írta a cikk.

Berlin, Németország

Berlinben mi is tapasztaltuk, hogy mennyire könnyen és jól lehet biciklizni, egyik látnivalótól eljutni a másikig. A nagy nyitott terek, az Unter den Linden sugárúton közlekedő kevés autó, mind lehetővé teszik a jó kerékpáros közlekedést. Berlin több mint 500 kilométeres kerékpárút-hálózattal rendelkezik. A városban számos kerékpármegosztó vállalkozás is működik, így a helyiek és a turisták számára egyaránt egyszerű és gyors a kerékpárok kölcsönzése.

Forrás: Shutterstock

Ha szeretnétek megtudni mi a helyzet biciklifronton Sevilla városában, Utrechtben, vagy éppen az amerikai Davis városában, akkor kattintsatok a bici.reblog.hu cikkére, a Városok, ahol a kerékpárok száma meghaladja az autókét sorozat 3. része.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek