Ezek a leginkább kerékpárbarát városok 2022-ben

Egy friss tanulmányból kiderül, mely városok vezetik a világ leginkább kerékpárosbarát településeinek rangsorát.

A Luko, egy párizsi székhelyű online biztosítótársaság közzétette a 2022-es Global Bicycle Indexet, amelyben 90 várost rangsorolt abból a szempontból, hogy mennyire alkalmasak a kerékpáros közlekedésre.

Amszterdam az 5. helyen végzettForrás: Pixabay/RalfGervink

A cég hat kategória mentén elemezte a városokat. Megvizsgálta az időjárás feltételeit, a mindennapi életben kerékpárral közelekdők százalékos arányát, a bűnözés és a biztonság dimenzióit, azaz hogy hány haláleset, baleset és kerékpárlopás jut 100 ezer bringásra.

Megnézte az infrastrukturális feltételeket, a bicikliutak számát és minőségét, valamint a kerékpármegosztó és -kölcsönző állomások számát, szintén 100 ezer bringásra vetítve. Utolsó adatként az autómentes napok meglétét vagy hiányát is értékelte. Budapest nem szerepelt a vizsgálatban, így azt sajnos nem tudjuk megmondani, hol állunk világviszonylatban. Mindenesetre mutatjuk a 10 első helyezettet a rangsorban:

10. Hannover, Németország

Ebben az 540 ezer fős városban az emberek 19 %-a közlekedik biciklivel a mindennapi életben. Bár ez jóval elmarad az első helyezettől (erről majd később), de a 99-ik helyre került nigériai Lagostól is, ahol 0,14% ez az arány. A többi kategóriában elért jó pontszámaiért kiérdemelte a 10. helyezést.

9. Bréma, Németország

A kilencedik helyre egy hasonló népeségű, szintén német város, Bréma került. Bár itt nincsenek autómentes napok, de kiemelkedő a kerékpárutak száma és minősége, melyek keresztbe kasul átszelik, és a környékbeli településekkel is összekötik a várost.

Bern biztonságosForrás: Maksym Deliyergiyev/Shutterstock

8. Bern, Svájc

A svájci fővárosban, Bernben a kerékpárt használók aránya 15%. Svájc fővárosa sokat invesztál a minőségi kerékpáros infrastruktúra kiépítésébe, és különösen magas pontszámot ért el a kerékpármegosztás terén is. A városban rendkívül alacsony a biciklis-balesetek száma, ami azt mutatja, hogy a svájci fővárosban biztonságos a kerékpáros közlekedés.

7. Hangcsou, Kína

A kínai Hangcsou az egyetlen nem európai város, amely szerepel a kerékpár-barát városok ranglistájának top 10-es listáján. Hangcsou egy 10 milliós lakosú város Délkelet-Kínában, ahol a közbringarendszert ingyen lehet használni. Ennek köszönhetően a lakosok 30%-a közlekedik biciklivel.

Hangcsou-ban ingyenesek a közbringákPayton Chung/wikipedia

6. Malmö, Svédország

Skandinávia egy igazán környezetbarát térsége a világnak, ahol kimagaslóan magas a kerékpárt használók száma is. Svédország harmadik legnagyobb városa, Malmö azért került be a top10-be, mert az ország egyik legjobban kiépített kerékpáros infrastruktúrájával büszkélkedik, valamint a biztonság tekintetében is élen jár, amit a különösen alacsony biciklis-balesetek száma mutat.

5. Amszterdam, Hollandia

Egy tipikus amszterdami utcán számtalan kerékpárost látni: munkába tekernek, vagy gyereket visznek az iskolába, mindenféle dolgokat szállítanak, bevásárlókosarat, háziállatot, meglepő tárgyakat, létrát, vagy akár egy terjedelmes bútort. A lakosok 32 %-a közlekedik kerékpárral, nem véletlenül került az 5. helyre.

Koppenhágában nem szab gátat az időjárás a biciklizésnekForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sergei Gapon

4. Koppenhága, Dánia

Koppenhága a kerékpárosok paradicsoma. A dánok mindenféle időjárásban bicikliznek. Legyen napsütés, eső, jégeső vagy hó – munkába, boltba vagy társaságba igyekvő kerékpárosok biztosan lesznek az utcákon. A lakosok 29 %-a jár bringával, a város kerékpárútjai jó minőségűek, és a lopások és a balesetek száma is alacsony, ezzel a 4. helyet érdemelte ki a listán.

3. Antwerpen, Belgium

A belga kikötőváros a dobogó 3. helyezettje, amely ugyan a macskaköves utcái miatt nem szerzett erős pontszámokat a kerékpárutak minőségét tekintve, a kerékpármegosztó rendszere és a kerékpárosok aránya azonban kimagasló. A város rendszeresen szervez autómentes vasárnapokat is a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére.

Antwerpenben a macskakövek nem a biciklik barátai, de sebaj a kerekezés így is megy továbbForrás: Werner Lerooy/Shutterstock

2. Münster, Németország

Münster a világ egyik legjobb kerékpáros városa, ahol kimagasló a kerékpárral közlekedők száma. A jó minőségű kerékpárutaknak, valamint a kerékpározást népszerűsítő eseményeknek köszönhetően a lakosság mintegy 39 százaléka naponta kerékpározik!

1. Utrecht, Hollandia

A világ legjobb biciklis városa 2022-ben egy holland város, Utrecht lett. Ami nem meglepő, hiszen Hollandiában a legmagasabb a kerékpározás aránya a világon, ami 51 %. Ebben a 330 ezer fős holland városban található a világ legnagyobb kerékpártárolója is, amely 22 ezer bicikli parkolására alkalmas.

UtrechtForrás: Olena Znak/Shutterstock

Forrás: Impress Magazin, Global Bicycle Index

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek