5 európai város, melyeket biciklivel a legjobb felfedezni

Kerékpárral felfedezni egy idegen várost számos izgalmat rejt. Nem csak, hogy könnyen és gyorsan elérhető számos turisztikai látványosság, de amellett, hogy költséghatékony, jót tesz az egészségünknek is. Ebben az összeállításban bemutatjuk a legjobb biciklibarát városokat Európában. 

Utrecht, Hollandia

Amszterdam méltán elismert kerékpáros kultúrája és turisztikai vonzereje miatt, ezt követi Utrecht, Hollandia negyedik legnagyobb városa. Utrecht a Globális Kerékpáros Városok Indexén az 1. helyezést érte el, és rengeteg parkját, csatornáit, múzeumait és történelmi épületeit kerékpározás közben lehet a legjobban felfedezni. 

Utrechtben sokan bicikliznek a csatornák mellettForrás: Olena Znak/Shutterstock

A mintegy 362 000 lakosú város összesen 420 kilométer hosszú kerékpárúttal rendelkezik. A központi pályaudvaron található a világ legnagyobb kerékpárparkolója, ahol 12 500 kerékpár elfér.

A Dafne Schippersbrug híd az Amszterdam-Rajna csatornán ível át, hogy összekapcsolja a történelmi városközpontot az új Leidsche Rijn kerülettel. A kerékpárosoknak és gyalogosoknak szentelt híd az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a városban. 

Strasbourg, Franciaország

Becslések szerint a munkavállalók 16%-a használ kerékpárt a munkába való eljutáshoz Strasbourgban, de a turisták is szívesen pattanak két kerékre a francia városban. Az önkiszolgáló állomásokon legalább 6000 kerékpár áll rendelkezésre a hét minden napján. A Vélhop a város legnagyobb kerékpármegosztó szolgáltatása, amely hagyományos kerékpárokat, gyerekkerékpárokat, és elektromos motorkerékpárokat is kínál.

Strasbourgban sokan járnak biciklivel dolgozniForrás: Shutterstock/Olgysha

A Komoot útvonaltervező és navigációs alkalmazás egy 19,3 kilométeres kerékpár útvonalat javasol Strasbourg szívében, amely körülbelül egy óra alatt kényelmesen körbetekerhető. Strasbourg annyira otthon van a kerékpár témában, hogy a helyi szállodák – mint például a Best Western Plus Monopole Métropole – kifejezetten biciklistúrákat és programokat szervez a vendégeknek. 

Lipcse, Németország

Nagyjából 185 kilométerre Berlintől délnyugatra Lipcse volt Johann Sebastian Bach barokk zeneszerző otthona. Az itt kiépített kerékpár-rendszer komoly növekedésnek indult elmúlt években. Még 1990-ben Lipcsében összesen 70 kilométer kerékpárút volt, ma már több mint 400 kilométeren lehet róni a kilométereket a városban.

Lipcsében sok látnivaló biciklivel is elérhetőForrás: Shutterstock/Franz12

A bringások eljuthatnak olyan népszerű látnivalókhoz, mint a Szent Miklós-templom, a híres író, Friedrich Schiller házához, vagy a botanikus kerthez. A város dombos és sík utakat kínál, a Nextbike pedig mindenütt bérelhető.

Koppenhága, Dánia

A dánok arról ismertek, hogy komolyan veszik kerékpáros kultúrájukat, és a statisztikák is ezt támasztják alá. A Danish Center of Cycling Knowledge szerint a lakosok nagyjából 70%-a rendelkezik kerékpárral, Koppenhága környékén pedig az ingázások körülbelül 45%-a kerékpárral történik.

Koppenhágában is tisztelik a biciklis kultúrátForrás: Shutterstock/William Perugini

A VisitDenmark.com szerint a fővárosban ma 385 kilométer kerékpárút található. A kerékpárosok és az autós sofőrök is sok helyen biztonságosan ugyanazon az úttesten osztoznak. A dán formatervezési újításoknak, a szűkített utcáknak és a texturált felületeknek köszönhetően az autósok ma már lassabban és körültekintőbben haladnak. A formatervezést kedvelők számára egy 22 kilométeres útvonal áll rendelkezésre, a Harbour Circle útvonalon 13 kilométeren keresztül a vízpart mellett lehet tekerni. 

Antwerpen, Belgium

Antwerpenben kerékpározni áprilistól októberig a legideálisabb. A város a történelmi látnivalók, a modern építészet, a világszínvonalú múzeumok és Európa legjobb bevásárló- és étkezési lehetőségeinek nagyszerű keverékét kínálja. A kerékpár-barát várost rengeteg növényzet veszi körül, és biciklivel egy kőhajításnyira elérhető a történelmi óváros is. 

Antwerpenben szinte minden sarkon lehet biciklit bérelniForrás: Shutterstock/T.W. Van Urk

Ha nincs sok időnk, akkor érdemes a folyó mellett kerékpározni az Eilandje kerületbe, az óvárostól északra. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a MAS Múzeum, az Antwerpeni Port House, a Red Star Line Múzeum és a Park Bridge.

További biciklibarát városok a CNN oldalán találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek