A legbájosabb őszi túra Füreden

A Balaton, a magyarok tengere nyáron a legfelkapottabb nyaralóhely, ám sokan nem is tudják, milyen csodálatos túrákat tartogat magában ősszel. A barnuló levelek, az őszi illatok és az avar mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az év leghangulatosabb kirándulását élhessük át. Íme Balatonfüred legszebb túraútvonala! 

Aki szeret sétálni, természetben lenni, túraútvonalat követni, annak mindenképp ki kell próbálnia egyszer a Füredi Ősz elnevezéssel rendelkező szervezett túrát. 

Amit elöljáróban tudni kell róla

A túrára nevezni kell, amit a Balatontúra honlapján tudtok megtenni. Az ideiről sajnos lemaradtunk, de szerencsére a Kiránduló szerzője szemfülesebb volt, és tud mutatni nekünk egy kis ízelítőt a programból. Több táv áll rendelkezésünkre: 10,20,30 és 37 kilométeres útvonalak közül lehet választani, azonban mindegyik az Aracsi Népházból Indul. A tájékozódást a kijelölt útvonal mellett egy térkép segíti, amit a helyszínen adnak. 

Ha ügyesek vagyunk, gyümölcsöket is gyűjthetünk az út során

Mivel a túra a Balatonfüred körüli erdőben van, ezért sok növény és gyümölcs található útközben. Az egyik ilyen a Borókabogyó, ami nem csak egészséges, de lekvárt is tudunk belőle készíteni.

Borókabogyó FüredenForrás: kirandulo.reblog.hu

 Koloska-völgyi vadaspark 

A kirándulásunk nem ér véget a gyönyörű fákkal, cserszömörce bokrokkal és gyümölcsökkel, ugyanis a túra közben útba esik a Koloska-völgyi vadaspark, amit egész évben ingyen lehet látogatni. a Parkban sok fajta állat él: őz, szarvas, muflon, és különböző madarak. 

Szarvasbika a Koloska-völgyi vadasparkbanForrás: kirandulo.reblog.hu

 Frissítőpont étellel, itallal

A Koloska-völgyben nem csak a vadaspark nyújt egy kis szusszanásra időt, hanem az önkéntesek által ellátott "frissítőpont" is, ahol étel és ital segíti a feltöltődést. A völgyben található még a Koloska-forrás is, amit étkezés után meg lehet tekinteni. 

Koloska-forrásForrás: kirandulo.reblog.hu

 Ezután durvul a helyzet, irány felfelé!

Az eddig barátságos kis túra egy picit bekeményít, sok-sok lépcsőfok és meredek utak következnek, de amit a hegy tetején lehet látni, azért megéri a kevés gyötrelem. A recsek-hegyi Noszlopy Gáspár kilátóra felérve ráláthatunk Tihanyra is, ami még ilyen távolról is elképesztően szép. 

Tihany a Noszlopy Gáspár kilátóbólForrás: kirandulo.reblog.hu

 Ezután a túra lefelé fog vezetni, már nem lesznek meredek hegymenetek, de még hosszú út várhat ránk attól függően, hogy melyik útvonalat választottuk. Láthatjuk még az út lefelé vezető részén Balatonfüred házait, a Szent Mihály templom romjait, a Lóczy-barlangot, a Tamás-hegyi keresztet és sok-sok gyönyörű balatoni panorámát.
Részletesebben a Kirándulón olvashattok tovább erről a kiruccanásról. 

A túra tehát rengeteg látnivalót foglal magába, ezért egyszer mindenképpen megéri nevezni rá. Ha nem bírod kivárni a jövő évet, akkor a jó hír, hogy a Balatontúra csapata téli túrákat is szervez, ezért megéri figyelni a honlapjukat.

 

Forrás: kirandulo.reblog.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek