Megnyitották a Magas-Tátra első via ferratáját

Elkészült a Magas-Tátra első via ferratája, melyet augusztus 19-én nyitottak meg a turisták előtt. A munkák június végén kezdődtek a Vörös-torony-hágón (Priečne sedlo) át vezető túraútvonalon, az útépítők intenzíven dolgoztak a nehéz terepen - derül ki a magas-tatra.info cikkéből.

Forrás: Picasa/magas-tatra.info

A via ferrata ötlete 2016-ban merült fel, a jelenlegi útvonal azonban csak pótmegoldás az eredetileg tervezett, a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) az Elülső-Szoliszkóra (Predné Soliskó) vezető ferrata helyett, melyet a természetvédők a ritka állatfajok védelme miatt nem engedélyeztek. „Az eredeti terv szerint az egy C nehézségű ferrata lett volna, ez viszont alap, azaz A nehézségű lesz" – magyarázta Peter Dragúň, a Szlovák Turisztikai Klub elnöke.

Az új, egyirányú vasalt út a Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) a Nagy-Tarpataki-völgybe (Veľká Studená dolina) vezet, hossza kb. 450 méter. A biztosított ösvény a meglévő túraútvonallal párhuzamosan, annak jobb oldalán, a tömör sziklafalon épült, a teljes útvonalat szlovák, lengyel és angol nyelven is kitáblázzák, az útvonal használatához nem kötelező, csak ajánlott a ferrata szett használata. A via ferratát a turisták június 15-től október 31-ig használhatják.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek