5 csodás hazai őszi kirándulóhely, ahova kisvasúttal is eljuthattok

Hamarosan megérkezik az ősz, de a hűvösebb időnek is lehet örülni, hiszen ez az egyik legszebb időszak a kirándulásra. Ilyentájt Magyarország csodálatos erdõiben kirándulhatunk, és nem is akárhogyan! Most olyan erdei utakat mutatunk, ahol vízesések, tavak, barlangok mentén fut a kisvonat. 

Ha szerettek kisvasúton utazni, akkor ezeket az úti célokat nektek találták ki. Hétvégén a családdal, gyerekekkel, barátokkal szuper jó kikapcsolódás, hiszen egy közös hátizsákos túra vidámságot hoz az életünkbe.

1. Márianosztra

Szombat-vasárnap egészen október 29-ig járnak a kisvasutak Szob és Márianosztra, valamint Márianosztra és Nagyírtás között. Ez a családok egyik kedvenc útvonala lehet a Börzsönyben.

A Börzsöny Kisvasút a márianosztrai végállomásonForrás: Jan Pešula/Wikimedia Commons

Márianosztrán megnézhetitek a Dunakanyar leglátványosabb Kálváriáját. A település keleti oldalán találjátok a Kálvária-hegyet a kis kápolnával, és a barokk szoborcsoporttal. Szuper kirándulási lehetőség, nézzétek csak!

2. Gemenc

Az Alföld nyugati részén, a Sárközben terül el a Gemenci erdő, amely Magyarország legnagyobb ártéri erdője. A rendszeresen víz alá kerülő 180 négyzetkilométeres területével európai viszonylatban is egyedülálló. A kisvasút a Szekszárd külterületének számító Bárányfoktól Pörbölyig halad, és útja során a Duna-Dráva Nemzeti Park egy részét járja be.

A Gemenci erdő talán ősszel a legszebbForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 ninii/Shutterstock. No use without permission./Ninii

Október 29-ig a nyári menetrend szerint közlekednek a Gemenci Erdei Vasút szerelvényei. A vonatok Pörböly és Malomtető között járnak. Péntekenként 3, hétvégén és ünnepnapokon 6-6 vonat indul Pörbölyből. 

Ilyen kisvasúton roboghattok az erdőbenForrás: turizmus.gemenczrt.hu

3. Királyrét

Királyréti Erdei Vasút Magyarország legrégebbi vasútjainak egyike. A Börzsöny legnagyobb vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad Szokolyán keresztül a Királyrétig. A börzsönyi túrák egyik legszebb kiindulóhelye.

Akár biciklit is felvihettek a Királyréti Erdei Kisvasútra, hogy alaposan bejárhassátok a kirándulásra csábító tájatForrás: facebook.com/kiralyretierdeivasut

A Királyrét szinte a hegység közepén található, nem véletlenül imádják az ide látogatók. A kisvasút összeköti a Dunakanyar kerékpártúráját a Királyrét-Nógrád kerékpárúttal. A tavalyi évben 2 db kerékpárszállító kocsival is bővült a járműpark, melynek segítségével már 66 kerékpárt lehet szállítani, így a környék kerékpárosoknak is könnyebben körbejárható a meseszép vidék.

4. Szilvásvárad

A Szilvásváradi Erdei Vasút a bükki Szalajkavölgybe viszi el a kirándulókat. A szilvásváradi lovaspályától a Fátyol-vízesésig tart az út. A turisták kedvenc kisvasútja csodálatos erdei úton robog végig.

A Fátyol-vízesés meglátogatása az erdei vonatozás egyik csúcspontjaForrás: szilvasvarad.hu

1966-tól az eredeti gőzmozdonyokat diesel vasutak váltották fel, és a faanyag, illetve mészkő áruszállítást fokozatosan felváltotta a turizmus. 1999 októberétől pedig elindult a Szilvi nevű gőzmozdony egy korabeli szalonkocsival együtt – írja a szilvasvarad.hu. Október 31-ig pattanhattok fel rá még idén, kár lenne kihagyni!

5. Lillafüred

A Lillafüredi kisvasút igazi hegyi pálya: meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül az útja. A Diósgyőri vár közeléből juthatunk el számos látványossághoz: a Garanda-völgybe, a Hámori-tó partján keresztül, a vízesésekhez, de a barlangokhoz is számos gyalogos túrát tehettek.

A festői Hámori-tavat minden évszakban érdemes felkeresniForrás: Travelo

Az őszi menetrend szeptember 4-től november 5-ig érvényes. Idén fejezték be a kisvasút 14 km hosszú pályahálózatának felújítását és a 32 szerelvényből álló járműparkját, valamint a kiszolgáló épületet is.
(A cikk szerzóje: Dudinszky Franciska Edina, borítófotó: Robert_C/Pixabay - illusztráció)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek