Hétvégén érdemes lesz kisvasútra pattanni Gemencen - különleges programok várnak

Gyerekprogramokkal, nosztalgia-gőzmozdonyos kirándulással, kiállításokkal várja a természetkedvelőket szeptember 16-án szombaton a Gemenc Zrt. a gemenci erdei vasút napján. Az erdőgazdaság programismertetője szerint a szervezők egész napos családi programmal készülnek a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban és a vasút megállóiban.

Ha tervben volt, hogy idén a kisvasúttal járjátok be a Gemenci erdőt, e hét szombaton, a kisvasút napján különösen érdemes lesz kilátogatniForrás: turizmus.gemenczrt.hu

Az erdei vasúton a vonatok a hétvégi menetrend szerint közlekednek Pörböly és Lassi, illetve Malomtelelő állomás között. Délelőtt tíz és délután három óra között háromszor a Rezét gőzmozdonnyal lehet majd nosztalgiautazást tenni a gemenci erdőben, négy alkalommal pedig lovasfogatok is indulnak.

Szombaton a Rezét gőzösen is utazhatnak a látogatókForrás: Gemenc Zrt.

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban több kiállítás is lesz. A Frigyes főherceg pavilonjában látható tárlat a gímszarvasok életéről, szokásairól, vadászatukról ad áttekintést. A pavilonban nyílik meg a Mezőföld Természetfotó Egyesület - október végéig nyitva tartó - kiállítása, amelyen a tagok legjobb fotói szerepelnek az elmúlt egy év terméséből.

Várja az érdeklődőket a gemenci erdőt övező Sárköz néprajzát és az erdő életközösségét bemutató, A Gemenc kincsei - élet az ártéri erdőben című állandó kiállítás, valamint a vasúttörténeti gyűjtemény is.

A gyerekeknek készségfejlesztő játékokat, kézműves foglalkozásokat rendeznek, a bábos öko-mesekuckóban pedig közös játékkal segítik a kicsiket a környezeti problémák megismerésében.

A programismertető szerint az előadások között lesz "horgász-óriás" és "öko-szaladgáló" társasjáték, a Csiga-Biga Alapítvány pedig kutyákkal tart interaktív játszóházi foglalkozásokat, írja az MTI.

A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. A Sió torkolatától délre mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben húzódik. Rendszeresen víz alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló – olvasható a kisvasut.hu oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek