Európa egyik legszebb szurdoka - A vadregényes Szlovák Paradicsom

Nemrég az Őrségben kalandoztunk, és bemutattuk néhány csodás látnivalóját, előtte a Kákafoki-holtág vadregényes szakaszának új vízi tanösvényét ajánlottuk figyelmetekbe. Most pedig átmegyünk a szomszédba, és a tapasztalt túrázó ismerősünk által is méltatott Szlovák Paradicsom szurdokait, folyómedreit, kilátópontjait mutatjuk meg.

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park (Slovensky Raj) egy közel 20 000 hektáron elterülő védett terület a Gömör-Szepesi-érchegységben, a Káposztafalvi-karsztba ágyazódva. A Szlovák Paradicsomra jellemző völgyszurdokokat és szakadékokat, mély patakmedreket, melyeket ma csacsogó és csillogó vízesések tűzdelnek, számos sodró vizú patak alakította ki a területen az évezredek során. 

Konkrétan egy tyúklétrán kell felfelé mászniForrás: ©SzakEszt

Ezeket a mesés, természet által létrehozott káprázatokat járhatjuk be, ha elég bátrak vagyunk, és van egy pár jó túrabakancsunk.

A megfelelő felszerelésre pedig szükség is lesz, mivel az itt található gerincek és a fennsíkok átlagos magassága 800-1000 méter. Legalacsonyabb pontja 466 méteren van, ott ahol a Hernád elhagyja a területet, a legmagasabb pontja pedig a Holló-szikla, melynek csúcsa 1157 méteren magasodik. Az érintetlen vidékeiről híres nemzeti park másik előnye, hogy nem túl nagy területű, pontosan 19 763 hektár, így könnyen bejárható; főleg ha lehetőségünk van több napot maradni. A dús erdőkkel és szurokrendeszerekkel büszkélkedő Szlovák Paradicsom 1988-ban kapta meg a nemzeti park besorolást.

Nem árt a túrázási tapasztalat

Bár vannak könnyebben bejárható szorosok, a meredekebb szurdokvölgyek meghódításához szükség van bizonyos túrázási tapasztalatra, a legtöbbön ugyanis inkább felfelé kell kapaszkodi, mint lefelé. De aki a Rám-szakadékon edződött, az már azért tudja, hogy körülbelül mire számíthat itt. Az viszont biztos, hogy unatkozni senki nem fog, mert minden szintű túrázó talál magának megfelelő útvonalat; a szurdokok pedig egytől-egyig csodás látványt nyújtanak.

Forrás: ©SzakEszt
Figyelmezzetek!
Sokat túrázó olvasónk és túra tippeket adó barátunk, SzakEszt felhívta a figyelmünket arra is, hogy a szurdok még száraz, esőmentes napokon is csúszós lehet, így csak megfelelő, csúszásmentes túracipővel vágjunk neki az útnak. Valamint akinek erős tériszonya van, az inkább ne kísérletezzen a szurdoktúrákkal, mert sok helyen pallókon kell átkelni.

A nemzeti park területén találhatunk szűk szurdokat és mély szakadékokat vízesésekkel, amiket a képen is látható keskeny kis létrákkal, fa lépcsőfokok megmászásával vagy az említett függőhidak segítségével kell megmászni. A Slovakia.travel.hu szerint ezek közül a leglátogatottabb szakadék a Suchá Belá, vagyis a Száraz-Fehér-völgy szurdoka, ahova vezetett túrákkal is eljuthatunk, valamint a Velky Sokol, a Nagy-Sólyom szurdok.

Ez a szurdok a Szlovák Paradicsom legnagyobb szurdoka, vagyis ez a leghosszabb és egyben a legmeredekebb is. Majdnem 6 kilométeren keresztül húzódik és sok esetben 300 méter magas sziklafalak között is menetelhetnek a túrázók. Nehézsége és szépsége abban is rejlik, hogy gyakran kell a patakmederben kőről kőre ugrálni.

További kedvelt helyszínek a Róth-szakadék, a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu) és a Kyseľ. A sziklanyúlványon elhelyezkedő Tamásfalvi-kilátó és Menedékkő.

A nemzeti park mészkő alapú, ásványokban gazdag talajának köszönhetően rendkívül gazdag a vidék növény- és állatvilága, fő természeti kincse pedig a fenyőerdő, mely a terület 90 százalékát beborítja. Ha útra kelnétek a Szlovák Paradicsomba, Igló városa, Csingó (Čingov) és Podlesok az északi részén és Dedinky a déli részén jó kiindulópontok lehetnek.

Forrás: ©SzakEszt

A nemzeti park védi a világ egyik legnagyobb jégbarlangját, a vonzó mészfennsíkokat, szorosokat, vízeséseket és barlangokat. Nem hiányoznak itt Szepes (Spiš) és egész Szlovákia legrégebbi letelepedési történelmét igazoló műemlékek sem.

A Dobsinai-jégbarlang

A nemzeti park védi a világ egyik legnagyobb jégbarlangját, és Közép-Európa egyik legszebb barlangját, a Dobsinai-jégbarlangot, ami egész évben jéggé dermedve várja a látogatókat. Az 515 méter hosszú jégbarlang Szlovákia egyik legértékesebb természeti különlegessége. Az itt található jég össztérfogatát 110 ezer köbméterre becsülik, ami mintegy két milliónyi telire tankolt átlagos méretű üzemanyagtartálynak felel meg.

Forrás: ©slovakia.travel.hu

Az, hogy egész évben fagypont alatt tartható a hőmérséklete, a barlang fekvésének köszönhető, az eljegesedés pedig azokat a tereket érinti, ahol télen felhalmozódik a lefelé áramló hideg levegő. Ez fagypont alatt tartja a hőmérsékletet és lehűti a barlangot, valamint a járatokba csordogáló vizet. Érdekesség, hogy 1946-ig még korcsolyázni is lehetett a barlangban. Ma ezt már el sem tudjuk képzelni.

Forrás: slovakia.travel.hu

A barlangba a Ducsa-hegy északi lejtője felől lehet bejutni. 969 méter tengerszint feletti magasságban. A barlang a Dobsinai-jégbarlang nevet viselő településről közelíthető meg. A parkolóból egy körülbelül 25 perces felfelé tartó séta után jutunk el a barlangig, leküzdve a 130 méteres szintkülönbséget.

A Szlovák Paradicsom legváltozatossabb körtúrája

A Szlovák Paradicsom legszebb részeit a Hernád-áttörés, Tamásfalvi-kilátó, Kolostor-szakadék körtúra fűzi fel egy láncra. A körtúra a Tamásfalvi kilátóhoz, a hegység ikonikus jelképéhez indul először, majd a Hernád vad áttörésének egy részén át eljut a Klastorska szurdokhoz, amin fel kell kaptatni, és ott várja a túrázókat egy szép kolostor. Ez után jön az Ördög-gerinc egy szép szakasza, ahonnan a csapat visszaereszkedhez a Hernád-völgybe.

A túra hossza 14,3 km, időtartama 5 óra 45 másodőerc, a szintkülönbség pedig 700 m fel, ugyanannyi le.

A körtúra egyébként is figyelmet kíván, de a Hernád-áttörés és a Kolostor-szakadék bejárásánál fokozottan figyelni kell a szakemberek szerint. Ezen a szakaszon ugyanis létrákon, fémtálcákon, fahidakon, és pallókon kell áthaladnunk, ami úgy is félemetes lehet, hogy mindenhol biztosítva van az út láncokkal, valamint kapaszkodókkal. Ami még fárasztó lehet, főleg a térdeknek, az a Tamásfalvi-kilátótól és az Ördög-gerincről levezető meredek lejtő. Jó szolgálatot tehet itt a túrabot.

Ha nekivágnátok, íme néhány hasznos infó:

A Szlovák Paradicsom Budapesttől körülbelül 4 órára van autóval, és nem a Tátra Nemzeti Park része. Bár a két terület nagyon közel van egymáshoz, mindössze 30 kilométer választja el őket, a Tátra a lengyel határ közvetlen közelében nyújtózik, míg a Szlovák Paradicsom annál jóval beljebb.

Források: Trekhunt.com; Slovakia.travel.hu; Kirandulastippek.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek