Budapestre érkezett Varga Csaba, aki meghódította a világ 9. legmagasabb csúcsát

Izgalommal követtük a nagyváradi hegymászó, Varga Csaba expedícióját, aki június 6-án indult pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmászni a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő Nanga Parbat hegycsúcsot, és július 2-án sikeresen el is érte azt. "Különös kihívást jelentett a Nanga Parbat megmászása" – mondta el Varga Csaba az MTI-nek pénteken, miután tegnap megérkezett a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Moys Zoltán forgatókönyvíró-rendező (balra) és Wehner Géza, a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke (jobbra) fogadta Varga Csaba hegymászót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. július 7-énForrás: MTI/Kovács Tamás

A Nagyváradon élő hegymászó, építész elmondta: a Himalájában található Nanga Parbat megmászása a többi nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs meghódításához képest azért jelentett különös kihívást, mert a csúcs nagyon meredeken emelkedik ki a környezetéből, az expedíció bizonyos szakaszain pedig függőleges sziklafalakat kellett megmászni.

A 4200 méter magasan fekvő alaptábor és a 8125 méter magas hegycsúcs között körülbelül négyezer méteres szintkülönbség van, így a Nanga Parbat megmászásakor nagyobb szintkülönbséget kell legyőzni, mint az Everest, a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsának meghódításakor, ahol megközelítőleg 2300 méteres szintkülönbséget küzdenek le az alpinisták – tette hozzá Varga Csaba.

Varaga Csaba már a 10. magashegyi expedícióját teljesítetteForrás: ripost.hu

A hegymászó beszámolója szerint a Pakisztánban található hegycsúcs meghódításában több mint húsz éves alpinista tapasztalata segítette, az expedícióra többek között falmászással, kerékpározással, terepfutással és több akklimatizációs körrel is készült. Az alpinista kiemelte: a mászás során végig jó formában volt, kiegyensúlyozottságát sikerült megőriznie, nem merült fel benne, hogy feladja.

Az expedíció során az időjárás változékony volt: amikor felért a hegycsúcsra - ahol körülbelül 15 percet tudott tölteni - erősen fújt a szél, de később már az erős napsütés okozta meleg is próbára tette.

A mostani sikeres expedíciót az idén elhunyt két hegymászótársa és barátja, Győrffy Ákos és Suhadja Szilárd emlékének szeretné ajánlani – hangsúlyozta a hegymászó.

Varga Csaba elmondta: az expedíció egyik célja az volt, hogy Magyarország első turistaszervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumáról is méltón módon megemlékezhessen.
Az alpinista kiemelte: nagyváradi magyarként és magyar állampolgárként a sikeres expedícióval a határon túl élő magyarság motivációját szeretné erősíteni abban, hogy magyar identitásukat szülőföldjükön megőrizhessék.

A pakisztáni Himalája hegycsoportban, Pakisztán és Kasmír határán fekvő Nanga Parbat 8125 méteres magasságával a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa. Először egy osztrák hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. Első nőként a francia Lilliane Barrard férjével, Maurice Barrard-ral 1984-ben hódította meg. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999. július 18-án (mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos). 2013. július 19-én a csúcsra az erdélyi magyar Török Zsolt vezette romániai expedíció is felért, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek