Az apró himalájai királyság csak ősztől várja a turistákat

Bhután a járvány több mint két évvel ezelőtti kitörése óta először nyitja meg határait szeptembertől a nemzetközi turisták előtt – közölték tisztviselők június 30-án. Az elmúlt két év nehézsége sok embert taszított szegénységbe, ezért szeptembertől alaposan megadóztatják a turistákat, ezáltal igyekeznek újjáéleszti az ország gazdaságát.

Eddig bezárkóztak, és csak szeptemberből várják a turistákatForrás: Zoltán szabó, Pixabay

A festői természeti szépségű és ősi buddhista kultúrával rendelkező, Kína és India közé ékelődő ország hamar drasztikus lépéseket tett, és betiltotta a jelentős bevételi forrást jelentő turizmust 2020 márciusában, amikor észlelték az első COVID-19 esetet. Most azonban már nagy szükségük van a bevételre, hiszen a turizmus ágazata 50 000 embert foglalkoztat.

Bhután Turisztikai Tanácsa (TCB) közölte, hogy a turisták szeptember 23-tól léphetnek be az országba.

Innentől kezdve azonban turistaként és éjszakánként 200 dolláros fenntartható fejlődési díjat kell fizetniük, szemben a három évtizede érvényben lévő 65 dollárral. A tisztviselők szerint az új díj ellensúlyozni fogja a turisták széndioxid-kibocsátását. Azt érdemes tudni, hogy Bhután a világ legkevésbé szennyező országa, már ami a szén-dioxid-mérleget illeti, és ezt így is szeretnék megőrizni.

"A COVID-19 lehetővé tette számunkra, hogy újrakezdjük, újragondoljuk, hogyan lehet a legjobban felépíteni és működtetni az ágazatot, miközben alacsonyan tartjuk a szénlábnyomot" – mondta Tandi Dorji, a TCB elnöke és az ország külügyminisztere.

Bhután 1974-ben nyílt meg a csúcskategóriás turisták előtt, amikor 300 látogatót fogadott.

Ez a szám 2019-ben 315 600-ra emelkedett, ami 15,1%-kal több, mint egy évvel korábban.
Sangay Phuntso, aki az Always Bhutan Travel céget vezeti a fővárosban, Timpuban, azt mondta, hogy a díjak elriaszthatnak néhányakat, de a gazdagabb látogatókat nem – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek