Frissítés: Nem keresik tovább az eltűnt magyar hegymászót Olaszországban

Múlt héten pénteken Győrffy Ákos egy hétvégi mászásra indult az olaszországi Monte Rosa-masszívumra. Mivel a megbeszélt időpontra nem ért vissza, teljes erővel elindult a keresés az olasz hatóságok és a magyar konzulátus közreműködésével – olvasható a Kalifa Alpin Csapat Facebook-oldalán. Friss hírek szerint a rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg a magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait - közölte pénteken a Kalifa Alpin Csapat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Győrffy Ákos családja a szakemberek információira alapozva azt a döntés hozta pénteken, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését. A hatóságok tehát hivatalosan is befejezték a kutatásokat.

A keresést a piemonti és a Valle D'Aosta-i hegyimentő-szolgálat, valamint több alpesi hegyimentő szervezet szakemberi végezték 3 helikopterrel és 20 szárazföldi hegyimentő szakember közreműködésével. Később bekapcsolódtak a keresésbe a svájci Wallis kanton rendőri egységei is.

Vizsgálták Győrffy Ákos további lehetséges útvonalait is a Margherita-menedékház felé, amely Európa legmagasabban fekvő menedékháza 4556 méteren. Feltehetőleg ez volt Győrffy Ákos eredeti úti célja. Az útvonalak mentén is keresték a nyomait. Mivel feltételezhetően siklóernyő is volt nála, a szakemberek által valószínűsített, lehetséges siklóernyőzési útvonalak mentén is folytatták a keresést.

Ákos április 8-án indult volna útnak, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát. Az alaptáborig vele tartot volna a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és testvére is.

Győrffy Ákos örökre beírta magát a magyar síalpinizmus történelmébe azzal, hogy tavaly 7134 méterről első magyarként síelt le az Ibn Szína csúcsáról - írta a Kalifa Alpin Csapat.

(Borítókép: Kalifa/Facebook) 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek