Ha Mostar felé jártok, ezeket a csábító vízeséseket ki ne hagyjátok!

Bosznia-Hercegovina déli részén nyáron olyan intenzív a napsütés, hogy legszívesebben egész nap csak a hűsítő vízben lennénk. Szerencsére az egyik legszebb vidéke, Mostar és környéke nem csak látnivalókban, de vizekben is gazdag, amiket kár lenne kihagyi, hiszen a vízesések és bővizű folyók lenyűgöző látványt és jó kis lehűlést nyújtanak a forró nyári napokon. 

Vízbe ugrás Mostar Öreg hídjáról

Ha Bosznia-Hercegovina neve elhangzik, akkor legtöbbünknek rögtön beugrik Mostar és az ő egyedi kinézetű hídja. A város különlegessége, hogy a Neretva folyó két részre osztja: az egyik oldalon muzulmán bosnyákok, a másikon katolikus horvátok élnek. A mediterrán kisváros nem mellesleg csodálatos ottomán kori épületekkel, mecsetekkel, domboldalra kapaszkodó kőházakkal és hangulatos szűk utcákkal tarkított.

A híres mostari Öreg hídForrás: Shutterstock/MehmetO

A folyót átszelő, híres Öreg hidat 1993-ban, a polgárháború ideje alatt rombolták le, de újjáépítése óta ismét ezreket vonz a városba, főleg a július végi Ikari hídugró verseny alkalmával. A Nagy Szulejmán Szultán jóvoltából épített egyíves híd legmagasabb pontja 27 méter, és mióta 2004-ben hivatalosan is újraindították a hídugró versenyeket, azóta innen vetik magukat a mélybe az adrenalinfüggők.

Hídugrásokat egyébként egész nyáron lehet látni, azonban július végén a versenyzők hivatalosan is a mélybe vethetik magukat. Nézni is félelmetes látvány, mégis rengetegen várnak arra, hogy megmérettessék magukat. A vállalkozók eldönthetik, hogy fejjel vagy talppal csobbannak, a nézelődők pedig hangosan biztatják őket. Mostarban és vidékén júniustól szeptemberig rettentő meleg van, nem véletlenül ugrálnak ekkor az extrém sportok szerelmesei.

Kravica, a hercegovinai Plitvice

Mostartól nagyjából félóra autóutra található a térség egyik kedvenc nyári fürdő- és piknikező helye, a Kravica-vízesés vagy ahogyan becézni szokták, a hercegovinai Plitvice. Nem véletlenül emlegetik így, hiszen elképesztően látványos: a Trebizat folyó 28 méteres magasságból zuhan alá, mintegy 120 méter szélességű természetes amfiteátrumot lérehozva. 

A Kravica-vízesés a természet lágy ölén fekszik, vize 28 méter magasból zúdul aláForrás: Marko Tomic/Pixabay

Ráadásul, csodás környezetben található: 900 méteres tengerszint feletti magasságban, erdők által körbevéve helyezkedik el. A horvát határhoz közeli Hrasljani falutól 3 kilométerre lefelé, Studenci és Zvirici falvak között kanyarog a Trebizat folyó, amely végül ilyen látványos vízesést hoz létre. Nem véletlen tehát, hogy egyre több turista keresi fel a világ különböző pontjairól.

Tavasszal és nyáron a legszebb a félkör alakú vízesés, amely travertin mészköveken zúdul alá.

A nyári időszakban a vízesés alatti medencében az alacsonyabb vízállásnál szabadon úszhatunk, de a folyó-rendszerben raftingolhatunk, kajakozhatunk is. A helyi idegenforgalmi képviselet szervez kajaktúrákat a folyó szakaszaira, ahol egy ilyen túra alkalmával 10 kilométernyi folyamatos és kihívást jelentő, élménydús evezésben lehet részünk.

A közelében számos más természeti látnivaló, többek között cseppkőbarlang, túraútvonalak de sziklamászási lehetőség is bőven akad. Több kempinget létesítettek a környéken, illetve a környező településeken is lehet szállást találni. A Trebižat folyó számos növény- és állatfajban bővelkedik. Pisztrángban és más halfajokban is gazdag, így ha arra járunk, elsősorban grillezett és helyi halas ételeket kóstoljunk az éttermekben.

A hűs Kocusa-vízesés

A Kravica-vízeséstől pár kilométerre található még egy csodálatos vízesés, a Koćuša is, amit szintén érdemes meglátogatni. Veljaci faluban található, Ljubuski községben és Hercegovina e részének szintén az egyik legszebb természeti gyöngyszeme. A vízesés magassága 5 méter, és kisebb-nagyobb megszításokkal 50 méter szélességben zubog le a víz. Közvetlen közelében malmok és sztúpák találhatók.

A Ljubuski régió viszonylag kis területén a kerékpározás szerelmesei is kiélvezhetik a domborzati és geológiai formák változatosságát. A régió változatos növény- és állatvilága, valamint az egyedülálló kulturális és történelmi öröksége is vonzó a turisták számára. Vrlosinj a maga 954 méterével Ljubuški település legmagasabb csúcsa, és egy csodálatos szabadidős túraútvonalat is kínál.

Blagaj zabolátlan folyója 

Ha Mostarba készülünk, pontosan útba esik Blagaj, nagyjából 10 percnyi autóútra. Itt található Európa legbővizűbb forrása, Blagaj legfontosabb látnivalója, a Buna folyó kitörése. A közel 200 méter magas sziklafalak lábainál bukkan fel a folyó, amely a török szultánt úgy lenyűgözte és megihlette, hogy egy derviskolostort építtetett a sziklafalba.

A kolostort a források szerint 1664 körül alapítottákForrás: Talha Şamil Çakır/Wikiipedia

A kolostort persze évek óta nem lakják szerzetesek, viszont a turisták számára egész évben nyitva áll, azonban csak a muzulmán vallásnak megfelelő öltözetben szabad belépni: a lábbelit le kell venni, a nőknek pedig el kell takarniuk a vállukat és a fejüket.

A gyönyörű Buna folyó partján, akár a kolostor kertjében is hűsölhetünkForrás: Hemis via AFP/MATTES René / hemis.fr/Mattes Rene

A folyóra néző kertben hideg üdítőt, teát és török kávét szolgálnak fel. Ezen a mediterrán éghajlatú vidéken számos növényfaj található, örökzöld és lombhullató növényekkel, úgyhogy aki erre jár, nem marad árnyék, látnivaló és kaland nélkül. 

Forrás: horvatorszaginfo.hukravica.ba

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek