Különleges vízesések Európában, amiket látni kell

A természet szerelmeseinek nem kell magyarázni, mennyire fel tudja tölteni az embert, ha kimegy egy erdőbe, vízpartra, vagy ha egy réten kószál. Abból a fajta erős, természettel történő kontaktusból viszont kevés jut, mint amikor a víz hatalmas robajjal zúdul le a sziklák tetejéről, miközben a bőrünkön érezhetjük a permetét. Ha a jövőben az alábbi európai vízesések közelében jársz, mindenképpen látogass el egy életre szóló élményért!

Európa legmagasabb vízesése egy hatalmas terápiás szoba a természetben

Az ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Park területén, az olasz határhoz közel találhatók a Krimmli-vízesések, melynek vize 380 méteres magasságból zuhan a mélybe, így ezek a legmagasabb vízesések Európában.

Ausztria nem csak legmagasabb de legszebb vízesésének is tituláljákForrás: Lars Nissen/Pixabay

A Salzburg tartományban található, finom vízpermettel körülölelt vízeséshez nem csak a fantasztikus látványa miatt látogatnak el, hanem legfőbb sajátossága miatt is. A lezuhanó víztömegnek köszönhetően egy különleges, gyógyhatású mikrokörnyezetet jön létre, így az oda ellátogatók szabadon fellélegezzenek.

Johanna Freidl salzburgi kutató ezen természeti terek emberre gyakorolt fizikai és mentális hatásait vizsgálja. Szerinte, a vízpermet a Krimmli-vízeséseknél különösen kedvezően hat az allergiás eredetű légúti gyulladásokra.

A különleges természeti látnivaló legalsó szakaszától egy ösvény vezet a vízesés mellett egészen a legfelső szintig. A teljes túra nagyjából másfél óra gyaloglást jelent. Útközben érinthetjük a három lépcsős vízesés középső szakaszát is. Az útközben található, kifejezetten erre a célra kialakított pihenőplatformokon érdemes meg-megállni, egy pillanatra becsukni a szemünket, érezni a bőrünkön a hűs vízpermetet és mélyeket lélegezni. A vízpermetet közvetlenül a vízesésnél lehet a legjobban érezni.

Az erdélyi vízesés, amely teljes egészében csak felvonóból csodálható meg

Erdélyben is gyönyörű vízesések találhatók, a Balea (vagy Bilea) vízesés azonban nemcsak önmagában látványos, de annak kiindulópontja, az azonos nevű tó is nagyon szép. A Fogarasi-havasokban vízesés csak a távolból csodálható, mert turistaút közvetlenül nem vezet hozzá, de az interneten találni olyan képeket, ahol sokan a vízesés aljában fotózkodnak, így talán annyira mégsem lehet ördöngösség odamenni.

Teljes egészében a vízesés a felvonóból látható, mely drótkötélpályán visz fel a Bilea-tóhoz, a 2034 méteres magasságba. A Balea-tó vize 60 métert zuhan, majd szétválik több, kisebb vízesésre, hogy onnan szelíden és lassan folytassa tovább útját. A tó és a vízesés Erdélyben, Szeben megyében, a Fogarasi-havasok északi oldalán található.

Európa legerősebb vízesése az Arany-körúton fekszik

Izlandon a vízesésekből jócskán kijutott a szigetnek. Itt található Európa egyik legszebb vízesése is, a Gullfoss – magyarul arany vízesést jelent –, az ország délnyugati részén, a Hvítá folyó kanyonjában. Vízhozamát tekintve Európa legerősebb vízesésének számít, így nem hiányozhat egyetlen Izlandra látogató bakancslistájáról sem.

Meg kell hagyni, valóban bővízű vízesésről van szóForrás: naturfreund_pics/Pixabay

A szurdokot vulkáni erők hozták létre, amit a jégkorszak óta tovább bővít és mélyít a víz. A folyó átlagos vízhozama nyaranta száznegyven köbméter másodpercenként, azonban a téli időszakban ez lecsökken nyolcvan köbméterre. Nagyobb áradások idején az itt lezúduló víz mennyisége akár kétezer köbméter is lehet. Akármelyik évszakban látogatjuk meg, mindig lenyűgöző látványt nyújt. Izland egyik leghíresebb és leglátogatottabb turistacélpontja, Ez egyben az Arany körút kiemelt természeti látványossága.

A Golden Circle (izlandiul Gullni hringurinn), vagy magyarul Arany körút egy körülbelül 250 kilométer hosszú, a turisták körében rendkívül kedvelt útvonal, amely Reykjavíkból indul a sziget belseje felé, majd ismét a fővárosban ér véget. A körút legjelentősebb és leggyakrabban látogatott helyszínei a Gullfoss vízesés, a Haukadalur-völgyben található Geysir geotermikus területe és a Thingvellir Nemzeti Park.

Forrás: austria.info, travelo.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek