Egy év után újra felpattanhatunk a legendás Zselici Csühögőre

Múlt szombat óta ismét zakatol a Zselici Csühögő. A felújított erdei vasút Almamelléket és Sasrétet köti össze, 6 kilométeres szakaszon és 25 percig kanyarog a Zselic lankáin – adta hírül a napi.hu 

Turisták szállnak fel az Almamelléki Állami Erdei Vasútra SasrétenForrás: MTI/Ruprech Judit

Tavaly év elején zárt be egy időre a 122 éves almamelléki kisvasút, mivel pályája az elmúlt évtizedek alatt erősen elavult.

A vasúti pályát teljesen felújították, új kültéri, fedett váróteremet hoztak létre és a vasútállomás épületében a kiállító teret is újragondolták.

Az ünnepélyes átadón elárulták, hogy az első ütemben az állomás épülete újult meg, majd tavaly elkezdődött a pálya korszerűsítése, felújítása, és kiderült, hogy az induló kerékpáros vándortábor is a Zselic gyönyörű dombjai között halad majd. A hat kilométeres szakaszon mintegy 25 percen át kanyargó szerelvényeivel a "Zselici csühögő", hivatalos nevén az Almamelléki Állami Erdei Vasút az ország két 600 milliméteres nyomtávú kisvasútjának egyike. 

A kisvasút 25 percig kanyarog a Zselic lankáinForrás: MTI/Ruprech Judit

Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is bonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába. A hétvégén és ünnepnapokon 10 és 16 óra között közlekedő turistalátványosság menetrendjéről, illetve a jegyárakról az alábbi oldalon lehet tájékozódni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek