Felújítják az ország legkeskenyebb nyomtávú kisvasútját

Megújul az ország egyik legrégebbi, keskeny nyomtávú vasútja, a 120 éves Zselici Csühögő, a felújítás 2022 elején veszi kezdetét - írja a mecsekerdo.hu.  

Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon – utóbbi, a Zselici Csühögő idén, 2021-ben ünnepelte 120 éves születésnapját.

Forrás: mecsekerdo.hu

Csaknem két emberöltővel ezelőttig, 1976 végéig – még jelentős áruszállítás is folyt a vonalon. A Dél-Dunántúlon a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya napjainkra erősen elavult. A Mecsekerdő – a kormány által biztosított pályázati forrásból – 2022 első felében felújítja a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsíti az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót épít és egy új kiállítást is kialakít. A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek