Az erdei vasút, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Mátra bérceire

A Mátravasút végállomását Gyöngyösön, a szépen rendbe hozott Orczy-kastély, vagyis a Mátra Múzeum szomszédságában találjuk, körülbelül 5 perc sétára a MÁV és az autóbusz pályaudvaroktól. Az erdei vasút a Mátra egyik fontos turisztikai attrakciójának számít még ma is, érdekessége pedig, hogy az utolsó olyan keskeny nyomközű vasút hazánkban, amely két vonalon is menetrend szerinti személyszállítást végez.

Forrás: ©️Gyöngyösi Állami Erdei Vasút (Mátravasút)

Az Egererdő Zrt. üzemeltetése mellett két vonalon, Gyöngyös-Mátrafüred és Gyöngyös-Lajosháza között, összesen 18 km-es szakaszon működik. A vasút fővonala a kastélyparkot megkerülve a 24-es számú főút mellett vezet, és a két ág a városi temető után válik el egymástól.

Jóféle borszőlőkkel beültetett kertek mellett halad egészen a Déli-Mátra hegyei által körülfogott Mátrafüred központjáig az egyenes irányú, északi fővonal. Az út körülbelül 22 perces és a vonatból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Mátra bérceire. A vasút végállomásától jól jelzett turistautakat találunk, melyeken eljuthatunk a Máriácska, a Rákóczi-forrás, a Gyökeres-forrás, a Benevár-romok, Mátraháza és Kékestető felé is.

A másik fővonal Lajosháza felé ágazik ki. "Jánoska" megállónál éri el Gyöngyössolymos, az egykori királyi solymászok falujának határát. A patak folyását követve kanyarog át a falun. A patakot egy ritka megoldású, ferde, 33 m hosszú hídon íveli át, majd a falut elhagyva a Kis-hegy andezit szikláiban gyönyörködhetünk - olvasható a Csodalatosmagyarorszag.hu oldalán.

Forrás: ©️Gyöngyösi Állami Erdei Vasút (Mátravasút)

A jelenlegi végállomás Lajosháza, innen szintén jól jelzett turista utak vezetnek Mátraházára, a sástói kempinghez, valamint a már felszedett egykori vasútvonal nyomvonalán a Csórréti víztározóhoz is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek